Magyar Péter: Lévai Anikónak méltatlanul alulértékelt a szerepe

A Diákhitel Központ korábbi vezetőjének, Varga Judit volt férjének elmondása szerint a legfelső politikai körökből nem kapott támogatást az elmúlt hetekben, de belső fideszes körökből igen, „illetve olyan helyekről is kaptam támogatást, amit nem gondoltam”. Példaként egyházi vezetőket, régi barátokat, illetve a Történelmi Magyar Családok Szövetségét említette – derül ki Magyar Péter Telexnek adott interjújából.

2024. február 27., 21:37

Szerző:

Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hogy Rogán Antal volt az a miniszter, akivel 2020-ban a Karmelitában beszélt a válásáról.

„Arról volt szó, hogy mivel a feleségem magas szinten van, nyilván az a kormány érdeke, hogy ne legyen balhé.” Magyar hozzátette, hogy „nyilván ilyenkor elhangzik, hogy tudunk-e valamiben segíteni, te jól képzett vagy, van egy szakmai életutad, ebbe beleillik ez meg ez, és felajánlottak lehetőségeket, én meg mondtam, hogy köszönöm, de nem kérem ezeket a lehetőségeket” – mondta a lapnak. Mosolyogva tette hozzá, hogy ez egy „baráti” beszélgetés volt.

Magyar szerint a jelenlegi politikai helyzet nemcsak a Fidesznek, de az ellenzéknek is az érdeke. „Látni kell szerintem, hogy itt mindenki fogva van. Kormányzaton belül is mindenki fogva van, hogy éppen személyes információkkal, pénzügyi machinációk vagy más miatt, az egy kérdés, és az ellenzéken belül is nagyon sok mindenki fogva van.”

Arra a kérdésre, hogy Rogán lecserélhető-e más miniszterekhez hasonlóan, vagy neki van-e valamilyen speciális tudása, azt mondta, hogy „szerintem Rogán Antalnak van speciális tudása, nagyjából mindenkiről”.

„Nagyon sok olyan vacsorán vagy rendezvényen voltam, ahol alapvetően csak és kizárólag a gazdasági vezetők voltak jelen. Ott ült az asztalnál több ezermilliárd forint, néha ott ült a miniszterelnök, sokszor ott ült a veje, és nyilván ilyenkor nem az ország megmentéséről, az egészségügy rendbetételéről vagy az oktatás megreformálásáról van szó, hanem arról, hogy kinek mit kellene átvenni, milyen focicsapatot kellene támogatni, milyen beruházásba lehetne beszállni, milyen konstrukcióban és ki vásárolja meg a repülőteret.”

– mondta Magyar.

Szerinte ezek baráti összejövetelek, és itt olyan szereplők is vannak, „akikről azt hinnéd, hogy a politikai paletta másik oldalán állnak”.

Ilyen eseményen a miniszterelnököt nem hallotta konkrét üzletről beszélni, ő inkább az ország általános állapotáról tett kijelentéseket.

„Emlékszem, hogy amikor az EU-s pénzek nagyon meleg pitének tűntek, hogy jönnek vagy sem, akkor viccesen megjegyezte, hogy ha ő lenne Brüsszel, biztos, hogy egy fillért sem adna, kérdés, hogy ők lesznek-e ehhez elég bátrak.”

Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök felesége is aktornak számít-e a hatalmi gépezetben, Magyar azt mondta, hogy Lévai Anikónak ilyen szempontból „méltatlanul alulértékelt a szerepe”, nem negatív, hanem pozitív értelemben. „Azt gondolom, hogy ha nincs is formális hatalma, nagyon nagy ráhatása van a párton belüli ügyekre és néhány dolognak az ellenőrzésére.” A részletekről annyit árult el, hogy „olyanokat láttam, hogy minisztereket, képviselőket bizonyos dolgokért számonkért vagy beszámoltatott, és olyanokat meg hallottam, hogy bizonyos személyi döntésekben neki is nagyon nagy szerepe van”.

Magyar szerint miközben minden fontos politikai döntés összefut Orbán kezében, a „nemzeti tőkésosztály” tagjai (Tiborcz, Mészáros, Jellinek és Hernádi neve hangzik el példaként az interjúban) erős lobbitevékenységet végeznek más kormánytagoknál, és el tudnak intézni fontos üzleteket. „Olyanokat azért láttam, hogy bizonyos szereplők ezek közül kvázi berendelnek magukhoz minisztereket, és egyeztetnek napi szinten, hogy akkor ez és ez hogy legyen, ami nem jó és nem normális.”

A miniszterelnök szerepéről hozzátette, hogy „nyilván, ha kell, akkor bele tud ebbe is avatkozni, vagy ha tudomására hozzák, vagy ha két oligarcha összeveszik, és sértik egymás érdekeit, akkor nyilván egy idő után ő fog ebben dönteni, hogy ki megy bizonyos bizniszekbe, meg ki nem megy bizonyos bizniszekbe. Bár tudom, hogy pénzügyekkel egyébként nem foglalkozik, én mégis voltam ilyeneknek tanúja, amikor közbe kellett avatkozni, mert szembementek egymással a fiúk.”

Arra a kérdésre, hogy ő tervez-e politikai alternatívát állítani, azt mondta, hogy most érez egy olyan pillanatot, amikor rengetegen látják be, hogy „ez így nem mehet tovább”, és nagyon sokan támogatják. Viszont azt is tudja, ha ő belépne, akkor „olyan támadáscunami elé nézne, amilyen még nem volt a magyar politika történetében”.

(Kiemelt kép: Magyar Péter Facebook-oldala)