Emberéletet követelt a tűz Balatonföldváron

A szakemberek szerint a legtöbb tűz a konyhában keletkezik, a tragédiák megelőzése érdekében a családi házakban és a lakásokban fontos lenne füstérzékelőt alkalmazni.

2024. január 21., 08:23

Szerző:

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy száz négyzetméteres lakóház szombat este Balatonföldváron, a tűz egy idős ember életét követelte – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Dóka Imre tájékoztatása szerint a tűzeset a Liszt Ferenc utcában egy száz négyzetméteres családi házban történt. Ketten voltak az épületben, egyiküknek sikerült kimenekülnie. Egy idős ember életén már nem lehetett segíteni. A tűz keletkezésének okait, a tűzeset körülményeit vizsgálják.

Az őrnagy felhívta a figyelmet: az elmúlt huszonnégy óra alatt ez már a második olyan lakástűz volt, amely áldozatot követelt, a tragédiák megelőzése érdekében a családi házakban és a lakásokban fontos lenne füstérzékelőt alkalmazni.

Pénteken kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy megközelítőleg ötven négyzetméteres épület a Nógrád vármegyei Csesztve településen is, a balassagyarmati hivatásos és az Ipoly-völgyi önkéntes tűzoltók három vízsugárral körülhatárolták, majd eloltották a lángokat. A helyszínre a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is kivonult.

Szintén pénteken tűz keletkezett egy hatvani lakásban is, a lángok a tetőszerkezetre is átterjedtek. A város hivatásos tűzoltóit riasztották a helyszínre, akik két vízsugárral körülhatárolták, majd eloltották a lángokat. Az áramszolgáltató leválasztotta a lakást a hálózatról.

Halálos tűz volt Tolnán, egy kutya is elpusztult

Több tűz miatti halálesetről kellett beszámolnunk az év eleje óta; 6-án meghalt egy idős nő, miután kigyulladt egy ház Tolnán. Mukics Dániel akkor azt közölte: a tűzoltók hat járművel érkeztek a teljes terjedelmében lángoló épülethez. A szakembereknek köszönhetően két embernek sikerült kimenekülnie a házból, ők a rokonokhoz költöztek. Egy idős nő azonban nem élte túl, az ő holttestét oltás közben találták meg, a tűzben egy kutya is elpusztult. A tűzoltók két órán keresztül oltották az égő épületet, a ház födémje is beszakadt, az épület lakhatatlanná vált.

 

Etesen gázpalack is robbant a tűzben

Január 9-én gázpalack is robbant a tragikus lakástűzben Etesen. A tűzhöz négy járművel vonultak ki a tűzoltók, a kilencven négyzetméteres épület mind a négy helyisége égett, a lángok a tetőre is átterjedtek, a tűzben egy gázpalack is felrobbant. Az oltás egy órán át tartott, egy holttestet találtak. Az épület lakhatatlanná vált, másik lakójáról, aki a tűz idején nem tartózkodott otthon, az önkormányzat gondoskodik.

A konyhában a víz csak olaj a tűzre

A legtöbb lakástűz nyílt láng használata, elektromos vagy fűtési hiba, illetve főzés vagy dohányzás miatt keletkezik. A lángok leggyakrabban kéményben vagy konyhában csapnak fel, de nem ritka, hogy hálószobában, tárolóban, illetve nappaliban lobbannak fel a lángok. A főzés nem veszélytelen tevékenység, sok esetben az égő olajat vízzel próbálják oltani az emberek, de ez csak növeli a bajt, mivel a víz sűrűbb az olajnál, az az edény aljára süllyed – olvasható a Katasztrófavédelem oldalán.

(Képünk illusztráció / Pixabay)

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.