Medián: 50 százalékon a Fidesz, rendkívül masszív Tisza, egy számjegyű baloldal

A Medián legfrissebb kutatás szerint a szavazatok felét viszi el a Fidesz, a Tisza pedig minden ellenzéki pártot lemosott a térképről.

2024. június 7., 11:19

Szerző:

A Medián péntek délelőtt közzétette az EP-választás előtti országos felmérését, amelyből kiderül többek között, hogy

  • a Fidesz-KDNP listájának támogatottsága a legnagyobb, a „biztos” szavazók fele (50%) ide tervez szavazni,
  • a második legnépszerűbb Magyar Péter Tisza Pártja, erre a „biztos” 27 százaléka szavazna,
  • harmadik a DK-MSZP-Párbeszéd lista, erre a „biztos” szavazók 9 százaléka voksolna.

– írja a 24.hu.

Medián: 11 - 6 - 2

A Medián szerint sikeresnek látszik a pártok mozgósítása: az EP-választás fontosabb résztvevőinek szavazói négyötödösnél is nagyobb arányban állítják, hogy január 9-én biztosan az urnákhoz járulnak. Bár az ilyen kijelentéseket nem szabad nagyon komolyan venni, jelezték, magas részvételre lehet számítani.

A Medián legfrissebb számai szerint

a Tisza Párt 6, a DK-MSZP-Párbeszéd 2 EP-mandátumra számíthat

A Fidesz-KDNP mandátumainak száma legalább 11 lehet, de ez a szám végeredményben attól függ, hogy az 5 százalékos küszöböt megközelítő, de azt el nem érő pártlisták, tehát a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listája végül bejut-e az Európai Parlamentbe. Ha egyikük sem, a Fidesz mandátumainak száma 13, ha egyikük igen, akkor 12 lehet.

A becslést viszonylag sok bizonytalanság nehezíti a Medián szerint, például az is, hogy még azoknak is, akik biztos szavazónak minősítik magukat, 25 százaléka nem tudja vagy nem akarja megmondani, hogy melyik pártlistára fog szavazni. Az utóbbiak 52 százaléka ellenzé-kinek mondható, és csak 24 százalékuk kormánypártinak – írják.

Závecz: 11 - 7 - 2 -1

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Závecz Research legfrissebb kutatása szerint a Fidesznek 11 mandátuma lenne, a Tisza Pártnak 7, a DK–MSZP–Párbeszéd szövetségnek 2, a Mi Hazánknak pedig 1 képviselője jutna az Európai Parlamentbe, ha a felmérés alapján alakulna a június 9-i választás eredménye.

Május végén a Fidesz–KDNP vezeti a pártok Európai Parlament-lista versenyét, a választókorú népesség 31 százaléka a kormánypártokat támogatja. A második helyen a Tisza Párt áll 19 százalékkal, a harmadik a DK–MSZP–Párbeszéd listája 9 százalékos támogatottsággal. A Momentum 4, a Mi Hazánk 3, a Kétfarkú Kutya Párt és az LMP 2–2 százalékos táborral rendelkezik. A teljes népességen belül a Mindenki Magyarországa Néppárt, a Második Reformkor Párt és a Jobbik is 1–1 százalékon állt május végén. Ez derül ki a Závecz Research legfrissebb kutatásából, amelynek adatait az intézet kedden juttatta el a 24.hu-hoz.

Minden a részvéten múlik

A részvételüket biztosra ígérők és az EP-listák között választani tudók körében

Fidesz-KDNP 45 százalékot ér el, a Tisza Párt 27 százalékos, a DK–MSZP–Párbeszéd lista pedig 11 százalékos.

E pártokon kívül – a statisztikai szempontokat, hibahatárokat is figyelembe véve – az adatfelvétel idején két párt tűnik még esélyesnek arra, hogy legyenek EP-képviselői. A Mi Hazánk a biztos listaválasztók 5 százalékát tudhatja maga mögött, köszönhetően annak, hogy támogatóinak az átlagosnál nagyobb a részvételi hajlandósága. Ezzel szemben a Momentum táborának az átlag alatt marad az aktivitása, s így 4 százalékot érne el. A Kétfarkú Kutya Párt 3, az LMP 2 százalékos ebben a körben.

(Fotó: Szentgallay Bálint/NurPhoto/AFP)

 

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.