Közeleg a nyugdíj-határidő, amin az ellátás összege múlik

Közeleg a határidő: ebben a hónapban még a tavalyi feltétek szerint is kérhető a nyugdíj megállapítása.

2024. június 8., 17:50

Szerző:

Nem feltétlenül egyszerű megválasztani, milyen időpontban vonuljon valaki nyugdíjba: a nyugdíj-ellátás összege fontos szempont ebben a döntésben. Azoknál, akiknél most aktuális a döntés, fontos tudatosítani, hogy ebben a hónapban még döntéshelyzetben vannak – hívja fel a figyelmet az Adó Online.

A nyugdíj megállípításának éve a döntő

Hogy a nyugdíjba vonulás éve milyen viszonyban áll a nyugdíjösszeggel, azt a valorizációs szorzó határozza meg. A nyugdíj összegét ugyanis mindig az adott évben érvényes valorizációs szorzószámok segítségével számítják ki, ezekkel tudják a korábbi években keresett béreket a nyugdíjazást megelőző év kereseti szintjére felhozni.

Ám a nyugdíjba vonulás időpontjának megválasztása a nyugdíjkorhatár betöltésétől, mint legkorábbi lehetőségtől kezdve több dologtól is függhet. Ezek között az egyik fontos tényező a nyugdíj összegének nagyságrendje lehet, amely eltérést mutathat abból a szempontból, hogy melyik évben történik a nyugdíjba vonulás.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 18. §-a szerint öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki betöltötte a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, és rendelkezik legalább húsz év, öregségi résznyugdíj esetén legalább tizenöt év szolgálati idővel.

Fentieken kívül a nyugdíjkorhatár elérésétől függetlenül, életkorra tekintett nélkül a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátása vehető igénybe a negyven év jogosultsági idő meglététől. A jogosultsági idővel már rendelkező hölgy is „döntési helyzetben” van ettől az időponttól kezdve. Figyelem, a kedvezményes nyugellátáshoz nem negyven év szolgálati idő, hanem negyven év jogosultsági idő szükséges, nem minden szolgálati idő minősül jogosultsági időnek is.

A validációs szorzó miatt a megállapítás éve tehát beleszólhat abba, mennyi nyugdíjat is kapunk.

Öregségi nyugdíjkorhatár

aki 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183. nap,
aki 1953-ban született, a betöltött 63. életév,
aki 1954-ben született, a 63. életév betöltését követő 183. nap,
aki 1955-ben született, a betöltött 64. életév,
aki 1956-ban született, a 64. életév betöltését követő 183. nap,
aki 1957-ben vagy azt követően született, annak a betöltött 65. életév.
2024-ben az 1959-ben születettek következnek, 65. születésnapjukon elérve nyugdíjkorhatárukat.

Az öregségi teljes nyugdíjhoz húsz év szolgálati idő szükséges.

Visszamenőleges érvényesítés

2018. július 26-tól mind a biztosítási jogviszony fenntartása mellett, mind megszüntetésével igényelhető az öregségi nyugdíj.

Ha a nyugdíjjogosultság már bekövetkezett, és nincs olyan körülmény, amely miatt feltétlenül, mihamarabb igénybe kell venni a nyugdíjat, felmerül a kérdés, mikortól kérjük az ellátást.

A különbség az időpontok között a következő: ha 2024-ben vonulunk nyugdíjba, a nyugellátás összege a 2024. évi szabályok szerint kerül kiszámításra, és 2025-ben részesülünk az éves januári nyugdíjemelésben, valamint a tizenharmadik havi nyugdíj 2025-ben esedékes összegében.

Ha már tavaly is fennállt a nyugdíj-jogosultság, és idén visszamenőleg, 2023-tól történik a nyugdíjba vonulás, a 2023. évi kiszámítási szabályok szerint kerül sor a nyugdíjszámításra, és az éves januári rendszeres nyugdíjemelésben először 2024-ben részesülünk. 2024-ben lehet első ízben megkapni a tizenharmadik havi nyugdíj összegét is.

Az évente meghatározott validációs szorzók jelentős mértékben hatnak a nyugdíj összegére, és okozhatnak esetenként nagyobb különbséget a nyugdíj összegénél a megállapítás éve szerint.

Hat hónapra visszamenőleg van lehetőség a nyugellátás igénybevételére, azaz júniusban még lehet a tavaly decemberi feltételek szerint kérni annak megállapítását, feltéve, ha a jogosultsági feltételek (az életkor betöltése és a szükséges szolgálati idő, illetve a „nők 40” esetében a negyven év jogosultsági idő) már ebben a korábbi időpontban is teljesültek. Ebben a fontos döntésben tehát június vége a határidő.

Ha valaki így cselekszik, akkor nemcsak félévi nyugdíjat kap meg majd visszamenőlegesen egy összegben, hanem például a tizenharmadik havi ellátás is megérkezik.

Mindezen felül a levont társadalombiztosítási járulékot is rendezni kell, ha dolgozott a friss nyugdíjas ebben az időszakban.

Rendkívül fontos a határidő betartása

Az időpont kiválasztásánál azt is figyelembe érdemes venni, hogy a megszerzett szolgálati mikor éri el a következő teljes évet, ugyanis lefelé kerekítenek ezen a téren, tehát akár néhány napnak is lehet nagy jelentősége.

Az is lehet ugyanakkor jó döntés, hogy valaki nem kéri még a határidő előtt a nyugdíjmegállapítást: ha tovább dolgozik, keresete növelheti a későbbi nyugdíjösszeget, illetve aki megszerezte a nyugdíjjogosultságot, azaz legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik, és a reá irányadó nyugdíjkorhatár betöltése után a nyugdíj megállapítása nélkül legalább harminc nap szolgálati időt szerez, nyugdíjnövelésben részesül. Ez 30 naponként az öregségi nyugdíj fél százaléka.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: stevepb via Pixabay)