Kövér miatt él minimálbérből Tordai és Vadai

Korábbi tiszteletdíjuk 8 százalékából, a nettó 111 ezer forintos minimálbérből kénytelen élni most két ellenzéki képviselő, miután Kövér László házelnök többmilliós pénzbüntetését vonják a fizetésükből.

2021. május 4., 08:13

Szerző:

Megkapta első, csökkentett fizetését Tordai Bence a Párbeszéd és Vadai Ágnes a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője. Most mindketten a minimálbér összegéből, 111 ezer és párszáz forintból kénytelenek élni, miután Kövér László, az Országgyűlés elnöke több millió forint pénzbüntetést szabott ki rájuk, ezt pedig a fizetésükből vonják – mondták el az ellenzéki politikusok a 168.hu-nak. Jelenleg mindketten bruttó 2058000 forintot keresnek (éppen márciustól nőtt valamivel az idei minimálbér-emeléssel összefüggésben a képviselők tiszteletdíja a törvény szerint automatikusan), de míg Vadait csak egyhavi bérének megfelelő levonással büntette Kövér, addig Tordait 4 havival, ami rekordnak számító 8,2 millió forint a parlamenti pénzbírságok történetében. A törvény szerint a büntetést részletekben vonják le előzetesen a képviselők tiszteletdíjából úgy, hogy minden hónapban legalább a minimálbér összegét kézhez kell kapják. Vagyis míg Vadai már a következő hónapban fellélegezhet, addig Tordainál csak öt hónap alatt „kopik el” a büntetés összege.

Tordai Strasbourgig megy és gyűjt

Tordait azért sújtotta Kövér rekordbírsággal, 8,2 millió forintos fizetés-elvonással, mert a képviselő idén márciusban Varga Mihály pénzügyminiszterhez ment oda egy kérdéssel az ülésteremben, amivel a házelnök szerint akadályozta a minisztert. Tordai állítása szerint viszont nem akadályozta sem az ülést, sem Vargát, akit csak arra kért, küzdjenek együtt azért, hogy a kormány adja vissza azt a korábban megítélt, majd tavaly év végén visszavont 10 milliárd forintot, amennyivel kevesebb pénz jut fővárosi szakrendelők korszerűsítésére. Az ellenzéki képviselő szerint a milliós büntetés sem tántorítja el attól, hogy küzdjön „a fideszes önkény felszámolásáért, az egészségügyből kilopott pénzek visszaszerzéséért, egy normális ország megteremtéséért”.

Budapest, 2020. április 21. Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese felszólal a klímavészhelyzet kihirdetéséről és az éghajlatváltozási veszélyhelyzetből fakadó, halasztást nem tűrő feladatokról szóló törvényjavaslatok
 
Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. április 21-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

A Párbeszéd politikusa azt mondja, most megpróbál a minimálbérből megélni néhány hónapig, ami biztosan nem lesz könnyű, hiszen feleségével négy gyereket nevelnek. Tordai kérdésünkre jelezte: a pénzbüntetés miatt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni. Eközben pártja adományokat is gyűjt a megbüntetése óta: eddig csaknem 2 millió forint jött össze, de ezt a politikus nem kapja meg, hanem a tervek szerint az idei ellenzéki előválasztási, illetve a 2022-es parlamenti választási kampányára fordíthatják majd (Tordai a főváros II. kerületét lefedő 4-es számú egyéni választókerületben indul a tervek szerint).

Vadai: nem tántorít el minket Kövér

Vadai Ágnes a 2 milliós büntetést azért kapta, mert egy idén márciusi ülésen Kövér László indoklása szerint kirívóan hangos és folyamatos közbeszólásokat tett. Vadai elismerte, hogy kiabált, de felrótta Kövérnek, hogy az ő felszólalása alatt bekiabáló kormánypárti képviselőket ugyanezért nem büntette. Megjegyezte:

„Kövér László visszaélésszerűen, szinte kizárólag ellenzéki politikusokkal szemben alkalmazza a törvény adta jogát a büntetésre, ráadásul amikor ő az elnöki pulpitusról becsmérli, sértegeti az ellenzéki képviselőket, azért sosem büntette még meg magát”.

A DK politikusa hozzátette: a magyar bíróság után Tordaihoz hasonlóan ő is Strasbourgig viszi az ügyet, továbbá a véleménynyilvánítási és emberi jogait szerinte sértő házelnöki döntés miatt a világ parlamentjeit tömörítő szervezethez, az Interparlamentáris Unióhoz is fordul, „ahol Magyarország EU-tagállamként olyan országokkal kerül szégyenpadra az ellenzéki képviselőket ért atrocitások miatt, mint Törökország vagy Venezuela”. Akárhogy is, Vadai Ágnes szerint Kövér téved, ha azt hiszi, hogy pénzbüntetésekkel ráijeszthet az ellenzéki politikusokra vagy eltántoríthatja őket.

Az Országgyűlés rendkívüli ülése
 
Vadai Ágnes, a DK politikusa felszólal az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2021. február 1-jén. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
 

Kövér-szigor: 86 milliónyi büntetés

Tordai Bence és Vadai Ágnes két legfrissebb büntetésével együtt a fizetéscsökkentés fegyelmező eszközéhez 2013 óta összesen 158 esetben nyúlt Kövér László. Így összesen már 86 millió forint pénzbírságot szabtak ki, 94 százalékban ellenzéki képviselőkre – derült ki a 168.hu összesítéséből, melyet közérdekű adatigénylésünkre az Országgyűléstől kapott adatokból számoltunk ki. Kiderült az is, hogy 2013 óta Szél Bernadett a legtöbbször – hétszer – büntetett képviselő, viszont a legtöbbre Tordai Bencét büntették.

Tordai ugyan még csak az első ciklusát tölti a Parlamentben, de már négyszer bírságolta meg a házelnök, összesen csaknem 11 millió forintra.

A 2010-2014 közötti parlamenti ciklus érintett szűk másfél évében 69 alkalommal kaptak büntetést a képviselők, összesen 21,3 milliós bírságot. A következő, 2014-2018 közötti ciklus 4 teljes évében csak 28 büntetés volt összesen 3,1 millió forint értékben, míg 2018-tól 2021. májusáig 61 esetben büntetett a házelnök, összesen 61,5 millióval rövidítve meg a szabályszegő képviselők fizetését. A büntetéseket böngészve kiderül, hogy gyakran az számít szabályszegésnek, amikor ellenzéki képviselők bejelentés nélkül szemléltetnek – Kövér László rendre meg is bünteti őket a kormány- vagy rendszerkritikus feliratú molinókért, de akár csak tényeket bemutató fotókért, számadatokért.

Ebben a ciklusban Tordai mellett jelentős, 4,4 milliós büntetést kapott a házelnöktől a jobbikos Jakab Péter, amiért tavaly ősszel egy zsák krumplit próbált meg átadni a miniszterelnöknek. Tömegesen kaptak nagy összegű – fejenként akár 1,5 milliós – pénzbírságot ellenzéki képviselők a 2018. decemberi, országos tüntetéshullámot kiváltó túlóratörvény elleni parlamenti akciójuk miatt. A törvény végszavazását próbálták megakadályozni azzal, hogy elfoglalták az ülésvezetői pulpitust. Végül a Fidesz-többség elfogadta a vitatott jogszabályt, de az idő a tiltakozó ellenzékieket igazolta: az Alkotmánybíróság a napokban mondta ki, hogy a törvény több pontja jogsértő, ezeket ki kell javítani.

(Kiemelt kép:  MTI/Szigetváry Zsolt)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.