Kövér: Az EU-n kívül is van élet, de az is bizonyos, hogy az unión kívüli élet rosszabb, mint az unión belüli

Az EU döntéshozóinak nagyobb empátiával kellene közelednie a Nyugat-Balkánhoz – mondta a Délkelet-európai Országok Parlamenti Elnökeinek 11. Konferenciáján pénteken az Országházban a magyar Országgyűlés elnöke.

2023. november 17., 16:12

Szerző:

Kövér László felidézte, hogy a régi, évszázadokkal ezelőtti Magyarországon a bezárkózásra hajlamos magyar nemességnek volt egy mondása: Magyarországon kívül nincs élet, vagy ha van is, az nem olyan élet. 

Az EU-n kívül is van élet, de az is bizonyos, hogy az unión kívüli élet rosszabb, mint az unión belüli

– emelte ki. Hozzátette azonban: ezzel próbálnak bennünket, bent lévőket is sakkban tartani azok, akik szerint az EU-nak alapvetően számukra kellene jó életet biztosítania. Nem szabad megelégednünk azzal, hogy azért vagyunk az EU-ban, mert azon kívül az élet rosszabb – hangsúlyozta, hozzáfűzve:

arra kell törekednünk, hogy az EU-n belül nálunk az élet éppen olyan jó legyen, mint bárki másnak, aki korábban csatlakozott.

Mint felidézte, a II. világháború után Európa népei nem választhattak, a kontinens melyik feléhez szeretnének csatlakozni politikai értelemben: „a szerencsésebb, amerikaiak által megszállt vagy a kevésbé szerencsés, szovjetek által megszállt részhez”. Emlékeztetett: erről ugyanazok a hatalmak döntöttek, amelyek most az uniós belépésről is döntenek. Miután az első döntésük nem sok jót hozott Európára, „kicsit szerényebben” kellene ezeket a döntéseket megfontolniuk a jövőben – jegyezte meg. 

Hangsúlyozta, nagyobb empátiával kellene azok felé közeledni, akik történelmi értelemben teljesen jogosan kérik, hogy ők is tagjai lehessenek egy szuverén, egyenrangú tagállamok alkotta Európának. „Magyarország egy ilyen Európa tagjaiként szeretné önöket látni” – szólt a nyugat-balkáni országok parlamenti elnökeihez Kövér László.

(Kiemelt képünk illusztráció: Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke kétoldalú megbeszélést folytat Binali Yildirim török parlamenti elnökkel (nem látható) a Türk Nyelvű Országok Parlamenti Közgyűlésének (TURKPA) 8. plenáris ülésén a törökországi Izmirben 2018. november 20-án. Fotó: Evren Atalay / Anadolu / AFP)