Kötvény-gate: magáncégnek tejeltek a "szegény" önkormányzatok

A 168 Óra Online parlamenti forrásból származó értesülése szerint lehetséges, hogy még ebben a hónapban vizsgálat kezdődik a Tóth Károly képviselő által a múlt hét végén nyilvánosságra hozott „kötvény-gate” ügyben.

2009. február 3., 19:32

Az MSZP-s képviselő a Tocsik-ügyhöz hasonlította az esetet, amely saját városa, Békéscsaba példája nyomán keltette fel figyelmét.

A ügy főszereplője a Budapest Priv-Invest Kft., illetve annak ügyvezetője, Csapó Ágnes, akit kézről-kézre adtak egymásnak a városvezetők, hogy szervezzen meg számukra kötvénykibocsátást. (Békéscsabának például Szolnok első embere ajánlotta a Budapest Priv-Investet. ) A nagyobb városok közül Kecskemét is igénybe vette a Kft. szolgálatait, a viszonylag kisebb települések közül például Tata, Békés, Kunszentmiklós, vagy Lakitelek.

A Budapest Priv-Investtel mindenfajta „színű” önkormányzat kapcsolatba került, de a meghatározó többség ellenzéki, FIDESZ-es.

Az esetleges vizsgálat nem függ össze károkozással, mivel a tanácsadó által javasolt portfóliók biztosak voltak: államkötvény, diszkont kincstárjegy. A kutatás tárgya inkább a bevétel, a „sikerdíj” mértéke és ennek jogossága lehet, (összehasonlításképpen:a Tocsik ügy sikerdíja nyolcszázmilliós volt), netán az, hogy valóban szükség van-e ilyen típusú önkormányzati befektetéshez külső tanácsadóra.

Tóth Károly múlt hét végén azt mondta, hogy a kft-vel összeköthető 2008-as kötvénykibocsátás 100 milliárd forintnyi, e cég pedig az ezzel kapcsolatos tanácsadásért egymilliárd forintos bevételre számíthat. A képviselő adatait túlzottnak minősítő Csapó Ágnes legutóbb kijelentette, 28 önkormányzat 60-80 milliárd forintos befektetéseit kezeli a Budapest Priv-Invest.

12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.