Kitört a dízelpánik

Az ellátási lánc nem volt felkészülve a rohamra.

2021. október 26., 07:56

Szerző:

A modern dízelmotorok működéséhez elengedhetetlen adalékból, az AdBlue-ból a magas földgázárak miatt egyes vegyi üzemek korlátozták a termelését, ami miatt az európai AdBlue-készletek csökkenni kezdtek. Az Infostart az írja, a hír hallatán pánikszerű felvásárlások kezdődtek meg, hiszen enélkül az Euro 5-ös és annál újabb dízelmotoros járművek nem indulnak el. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára a napi.hu-nak elmondta, a környező országokban hirtelen többszörösére ugrottak az eladások, amelyre az ellátási lánc egyszerűen nem volt felkészülve.

"Mivel az igény nagy, a műtrágyagyártók ki fogják ezeket elégíteni, ugyanakkor arra számítani kell, hogy az adalék ára magasabb, mint korábban. Később ez vissza fog állni a leállásokat megelőző szintre hiszen a nagyobb kereslet most kizárólag a pánik következménye, a dízelautók, az áruszállítók vagy a mezőgazdasági gépek nem fognak hirtelen többször akkora utat megtenni, mint pár hónappal korábban. Fontos észben tartani, hogy az AdBlue nem tartható el túl sokáig, így a drágán megvett készletek lehet, hogy a hulladékudvarokban végzik" – hívta fel a figyelmet Grád Ottó.

Ha valaki nem talál AdBlue-t valamelyik benzinkúton, akkor hívja fel a nagy láncok ügyfélszolgálatát, ők segítenek majd abban, hogy hol tud hozzájutni az adalékhoz – javasolta a szakember.

(Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock)