Kitörés napja – Négy embert állított elő a rendőrség

Idén viszonylag eseménytelenül zajlott a kitörés napja. Négy embert állítottak elő fegyverek vagy fegyvernek látszó tárgyak birtoklása miatt. 

2024. február 11., 11:19

Szerző:

A kitörés napjával összefüggésben 2024. február 10-ére a Budapesti Rendőr-főkapitányság három bejelentett gyűlést tudomásul vett, kettőt megtiltott, Budapest rendőrfőkapitánya pedig a főváros teljes területére fokozott ellenőrzést rendelt el február 8-án 0 órától február 12-én 8 óráig.

A fokozott ellenőrzésben részt vevő rendőrök 2024. február 10-én 173 embert igazoltattak.

Összesen négy férfit előállítottak: kettőt lőfegyverrel kapcsolatos szabálysértés miatt, tőlük fegyvernek látszó eszközöket (feltehetően airsoft fegyvereket) foglaltak le, amiket szakértő vizsgál. Egy embernél rugós kést találtak, ellene közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt indult szabálysértési eljárás, az egyik gyűlés részvevőjével szemben pedig az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése vétség miatt indult büntetőeljárás, mert a rendőrök többszöri felszólítása ellenére sem volt hajlandó levenni a maszkját.

A gyűlésekkel összefüggésben erőszakos bűncselekmény nem történt.

Olasz antifasiszták is tüntettek Budapesten a kitörés napja ellen

Az Euronews olasz nyelvű kiadása beszámolt arról, hogy több száz antifasiszta aktivista gyűlt össze szombaton a magyar fővárosban, hogy ellenezzék a kitörés napján évente megtartott szélsőjobboldali megemlékezést. A tiltakozáson sok olasz vett részt, akik egyben Ilaria Salis letartóztatása és fogvatartási körülményei ellen is tiltakoztak.

Mint arról korábban beszámoltunk Rómában a rendőrség akadályozta meg, hogy egy szélsőbaloldali tüntetés a magyar nagykövetség elé vonuljon. Közel száz tüntető megpróbálta áttörni a rendőrkordont. A tüntetők füstbombákat dobáltak, a rendőrök visszaszorították őket.

Ilaria Salis azzal kapcsolatban áll magya bíróság elé, hogy egy évvel ezelőtt antifasiszta aktivisták támadtak neonácikra és öltözködésük alapján neonácinak vélt személyekre Budapesten. A gyanú szerint az olasz anarchista tanárnő volt a támadások egyik szervezője. 

Arról is írtunk, hogy nyíltan neonáci szervezetek titkos koncerteket szerveztek a kitorés napjára.

(Kiemelt képünk: A kitörés napja 2024. február 10-én Budapesten. Fotó: ISZA Ferenc / AFP)

21:37

A Diákhitel Központ korábbi vezetőjének, Varga Judit volt férjének elmondása szerint a legfelső politikai körökből nem kapott támogatást az elmúlt hetekben, de belső fideszes körökből igen, „illetve olyan helyekről is kaptam támogatást, amit nem gondoltam”. Példaként egyházi vezetőket, régi barátokat, illetve a Történelmi Magyar Családok Szövetségét említette – derül ki Magyar Péter Telexnek adott interjújából.

18:54

Amióta mérik, most először a legszegényebb magyar régió is eléri az EU fejlettségének felét, de a fél ország az uniós lista leghátsó részén van – sőt, ha a francia tengerentúli helyek nélkül számolunk, akkor a Dél-Alföld is visszacsúszott az európai legszegényebb húszba. Budapest eközben még jobban teljesít, az országból a főváros és környéke tudott szebb növekedést felmutatni - írja a hvg.hu.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén.