Kioszotta a TASZ a SZABAD-díjakat, még Dr. Szijjártó is kapott

A Freeszfe Egyesület kapta a TASZ zsűrijének SZABAD-díját. 

2021. szeptember 17., 07:46

Szerző:

A TASZ zsűrije idén összesen kilenc személy vagy szervezetet részesített díjban csütörtökön este a budapesti Stopper úszóházon tartott ünnepélyes díjátadó gálán. A TASZ SZABAD-díjának közönségdíjasa idén Pál Marci lett, a melegek jogegyenlőségéért kiálló #acsaládazcsalád mozgalom elindítója, és a Szivárványcsaládokért Alapítvány kurátora – írta a Mérce.

A tavalyi évben alapítványi modellbe kényszerített és autonómiájától megfosztott Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) otthagyó diákok és oktatók által alapított műhely, a FreeSZFE Egyesület kapta a Társaság a Szabdaságjogokért jogvédő egyesület idei SZABAD-díját – derült ki Az indoklás szerint az egyetemi autonómiát védelmező egyetemi polgárok kiállásáért és az intézmény kötelékéből távozó hallgatókat segítő diplomamentő program megszervezéséért ítélte oda a TASZ zsűrije a fődíjat a FreeSZFE-nek.

A további díjazottak: 

 

  • Bukovszki András, Balatonaliga partszakaszainak magánkézbe juttatása ellen küzdő önkormányzati képviselő;
  • Fedorkó Boglárka és Ignácz Judit, az Ame Panzh (Mi öten) című, roma értelmiségi fiatalok által készített, roma közösség problémáiról szóló online beszélgetőműsor két állandó szereplője; 
  • Juhászné Pap Laura Edina, Az Egymásért-Közösen Mozgáskorlátozottak Egyesület vezetője, aki tavaly a TASZ segítségével harcolta ki, hogy az épp felújítás alatt álló Dunakeszi Nagyállomás az eredeti tervekkel szemben mégis akadálymentes legyen; 
  • Szalay Anna Lilla, aktivista és influenszer, az első Down-szindrómával élő ember, aki címlapon szerepelt Magyarországon; 
  • Dr. Szijjártó László gyermekorvos, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, azon orvosok egyike, aki a járvány alatt kendőzetlenül beszélt arról, hogy milyen káoszt okoznak az egészségügyben a koronavírust kísérő kormányzati intézkedések;
  • Sztojka Edina roma származású ápolónő, aki a koronavírus-járvány idején írt arról a tapasztalatáról, hogy mennyire megrázó a számára, ahogy csak a „szkafandert” felvéve tekintik sokan teljes értékű embernek; 
  • Hárs Nóra és Kalina Yvette, akik a Csörögi Tanodában 2012 óta foglalkoznak a Pest megyei település roma gyerekeivel. A CSörögi Tanoda a csütörtöki gálán BOOKr Kids digitális mesetár kiadójának különdíját kapta meg, amellyel többek között a kiadó digitális tartalmaihoz való korlátlan hozzáférést is nyertek.


A TASZ idén harmadik alkalommal adta át a SZABAD-díjakat azoknak, akik – a díj definíciója szerint – „egy szabadabb és egyenlőbb Magyarországért álltak ki tetteikkel, és akik példamutató tettekkel álltak ki a változásért és közös ügyeinkért, mások életének jobbá tételéért”.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvezető igazgatója beszédet mond a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat ellen szervezett civil tüntetésen a fővárosi Hősök terén 2017. április 12-én. MTI Fotó: Marjai János)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.