Kijavították a diákok a kötelezően előírt elektronikus naplórendszer hibáit, az üzemeltető letiltatta azt

Az ötleteiket viszont felhasználták. 2019-ben a Krétának már elindult ugyan a hivatalos mobilappja, de az annyira nem nyerte el a tanulók tetszését, hogy szinte elárasztották a negatív értékelések a Google alkalmazásboltjában. Az elégedetlenek többnyire lassú, gyakran lefagyásokat produkáló rendszerre panaszkodtak. Ezek mellett kezdett terjedni a diákok kliensalkalmazása, amely tehát arra épült, hogy lekéri és egy, szerintük jobban használható felületen jeleníti meg a központi krétás adatokat.

2021. február 7., 19:57

Szerző:

Nem tetszett a diákoknak a közoktatásban kötelezően használt KRÉTA elektronikus napló mobilalkalmazása, ezért készítettek egy sajátot, a a KRÉTA üzemeltetője azonban letiltatta azt a Google Playben - írja az Azonnali.

„A Filc Napló és minden más jelentős alternatív Kréta-kliens letiltásra került a Google Playen, copyright indokkal. A tiltás (legalábbis ebben a formában mindenképpen) szerintünk jogtalan, dolgozunk a megoldáson” – jelent meg december elején a Filc elnevezésű mobilalkalmazás weboldalának fejlécében egy pirossal kiemelt figyelmeztető szöveg.

Hasonlóan tiltották le az Arisztokréta névre hallgató klienst is, a két app fejlesztői közös közleményben tiltakoztak a lépés ellen - írja a lap. A Kréta tulajdonosai az amerikai szerzői jogi törvény megsértése alapján nyújtottak be keresetet december elsején, amelyet egy héttel később el is fogadott a keresőóriás, ezzel törölve a két szoftvert az alkalmazásbolt kínálatából.

Az iskolákban a régi, papíralapú adminisztrációt felváltó elektronikus naplók piaca korábban igen széles volt, többnyire a nagyobb tankönyves cégeknek voltak saját megoldásai ezen a téren, amelyből több kifejezetten népszerű is lett. Azóta ahogyan a törvények alapján könyveket is csak egy szűk listából választhatnak az iskolák, több mint két éve már e-naplóból is minden közoktatási intézménynek a Kréta, azaz Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer nevű szoftvert kell használnia. Ez egyébként az egyetemi hallgatók és oktatók körében közutálatnak örvendő Neptun nevű tanulmányi rendszeren alapszik.

Ehhez először 2019-ben készített egy 18 éves diák Szivacs néven mobilos kliens alkalmazást. Akkor a Krétának már elindult ugyan a hivatalos mobilappja, de az annyira nem nyerte el a tanulók tetszését, hogy szinte elárasztották a negatív értékelések a Google alkalmazásboltjában. Az elégedetlenek többnyire lassú, gyakran lefagyásokat produkáló rendszerre panaszkodtak. Ezek mellett kezdett terjedni a diákok kliensalkalmazása, amely tehát arra épült, hogy lekéri és egy, szerintük jobban használható felületen jeleníti meg a központi krétás adatokat.

A nonprofit alapon működő projektet szintén középiskolások vitték tovább, jelenleg ketten döntenek a fejlesztésekről, de bárki küldhet be javításokat. A csapat tagjai állítják: az ő programjukból több megoldás nagyon hasonló formában később feltűnt a hivatalos Kréta-appban is. Erre példaként említik a sötét módot vagy hogy „szellemjegyeket” be lehet írni, amik megmutatják, hogyan változna valakinek az átlaga, ha most valamilyen jegyet kapna.

Az Azonnali szerette volna megkérdezni a Kréta üzemeltetőit is, azonban - mint írják - többhetes várakozás után sem válaszoltak e-mailben feltett kérdéseikre. Nyilatkozott viszont Kovács Tamás ügyvéd, aki szerint „a copyright jog vélhetően nem sérült, a diákok pedig adatgazdaként jogosultak a saját adataikat más adatbázisban tárolni, sőt szerintem az adatkezelésre jogosultnak hozzáférhetővé is kell tenni az adatokat, hogy az adatgazda ezt megtehesse.” Amint a lapnak elmondta, ha tényleg adathalászat történne, azt a diákok szenvednék el, nem pedig a Kréta üzemeltetői, akiknek így nem is szabadna, hogy ebbe beleszólása legyen.