Kiderült, miért akar új lélegeztetőgépeket venni a Honvédelmi Minisztérium

Nekik speckó gépek kellenek. 

2023. szeptember 27., 12:04

Szerző:

Rövid határidővel írt ki lélegeztetőgépek beszerzésére közbeszerzési eljárást a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, miközben jelenleg is legalább 17 ezer darab van Magyarországon. Az ügyben az RTL Hiradó a Honvédelmi Minisztériumhoz fordult, akik közölték: 

 

a magyar katonaegészségügy a NATO-szabványnak megfelelő eszközöket tervez beszerezni, amelyek markánsan különböznek a civil ellátási rendszerben használt eszközöktől, és amelyek jellegüknél fogva hatékonyan képesek támogatni a műveletekben történő sérültellátást.

„Nagy hangsúlyt fektetünk az eszközök mobilitására, az autonóm működés fontosságára, a tábori körülmények közötti alkalmazhatóságra, szállíthatóságára, valamint erősítjük a légi egészségügyi kiürítés szigorúan szabályozott orvostechnikai hátterét is”.

A koronavírus-járvány idején Magyarország 16-17 ezer lélegeztetőgépet szerzett be közvetítőcégeket keresztül – emlékeztet a Telex –, javarészt Kínából, összesen nagyjából 300 milliárd forintért, miközben az akkori legdurvább vészforgatókönyv sem számolt egyszerre 8500-nál több olyan beteggel, akit géppel kell lélegeztetni. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Rodrigo BUENDIA / AFP)