Már 17 ezer darab van raktáron, mégis újabb lélegeztetőgép-tendert írt ki a honvédség

Hiába porosodik valahol közel húszezer eszköz, valakinek szüksége van a bevételre ismét.

2023. szeptember 26., 17:01

Szerző:

Lélegeztetőgépek beszerzésére írt ki közbeszerzési eljárást a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ. A hvg.hu értesülése szerint az üzletet rekordidő, bő egy hét alatt kell nyélbe ütni.

A portál Hadházy Ákos Facebook-bejegyzésére hivatkozva közli a több mint meghökkentő hírt. A független országgyűlési képviselő az oldalán a hivatalos közbeszerzési eljárás kiírásáról szóló dokumentumot is. Egyúttal hozzátette: „Abszurdisztánban minden előfordulhat és ez a közbeszerzés csak egy újabb bizonyíték arra, amit mindenki tud: a 16000 lélegeztetőgép 300 milliárdos megvásárlása a magyar történelem egyik legocsmányabb lopása volt”.

A Telex cikkében emlékeztet arra, hogy a koronavírus-járvány idején Magyarország 16-17 ezer lélegeztetőgépet szerzett be, javarészt Kínából, összesen nagyjából 300 milliárd forintért, miközben az akkori legdurvább vészforgatókönyv sem számolt egyszerre 8500-nál több olyan beteggel, akit géppel kell lélegeztetni.

Megjegyzik, hogy a beszerzés már annak idején is viták kereszttüzében állt, leginkább azért, mert fura közvetítőcégeken keresztül ment az üzlet; akadtak olyanok is közöttük, amelyekből több milliárdos hasznot vettek ki a tulajdonosai, és rövid úton meg is szüntették őket.

(Kiemelt kép: lélegeztetőgépre kötött beteg. Fotó: Rodrigo BUENDIA / AFP)