Működés közben füstölhet, de még használható: száz lélegeztetőgépet ajándékozunk Ukrajnának

Mivel van bőven a raktárakban, ha korábban egy gép elfüstölt valamelyik hazai kórházban, betoltak helyette egy másikat.

2023. szeptember 22., 10:50

Szerző:

Az eszközöket ingyen kapja meg a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, amely aztán ukrajnai egészségügyi intézmények részére juttatja el a lélegeztetőgépeket. Köztük olyanokat is, amelyekből sokat használtak a magyar kórházakban is, de minden tizedik füstölt – írja a HVG.  A lélegeztetőgépek darabját 78 ezer euróért vette korábban a kormány.

Nem először ajándékoz lélegeztetőgépeket az Orbán-kormány Ukrajnának, ottani egészségügyi intézményeknek. A csütörtök esti Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint ezúttal összesen 100 darab lélegeztetőgépet küld Magyarország, méghozzá a Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül. A határozathoz mellékelt lista szerint az elajándékozott gépek két típusból állnak össze, kisebb részük, 24 darab eszköz a kínai Beijing Aeonmed VG70-es típusú gép. Ebből egyébként már korábban is küldött a kormány Ukrajnának: tavaly februárban 65 darabot. Idén márciusban pedig 10 darabot kapott ugyanebből a földrengés sújtotta Törökország. Ez az a típus, amiből a Covid-járvány idején a külügyi tárca sokat rendelt egy szlovák cégen keresztül 78 ezer eurós, vagyis mai árfolyamon mintegy 30 milliós darabáron.

Mivel sok volt belőle, ez a típus nagy számban került annak idején a magyar kórházakba is. A Direkt36 2021 végén írt erről a típusról, mivel bár akkor ezt tartották az egyik legjobb kínai lélegeztetőgépnek, a gyártó több „sürgős biztonsági figyelmeztetést” is adott ki a termék hibái miatt – olykor a szoftverben volt hiba, másszor a kézikönyv pontatlanságai miatt. A Direkt36 akkor arról is írt, hogy ez a gép a „nem jó, de használható” kategóriába esik, viszont a magyar kórházakban a beüzemelésük során 10 százalékuk füstölni kezdett. A portál szerint a kórházakban ilyenkor a hibás gépeket félretolták, és újat állítottak helyettük üzembe, mivel volt bőven, és mivel tűzoltót végül nem kellett hívni, így nem is jelentették az eseteket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Rodrigo BUENDIA / AFP)