Kiderült, mennyien fertőződtek meg a koronavírussal az ukrán menekültek között

Azokat szűrték koronavírusra, akik felsőlégúti panaszokkal érkeztek. 

2022. március 15., 12:56

Szerző:

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának válasza alapján az rtl.hu azt írta, hogy az úgynevezett befogadópontokon mindenkit tesztelnek, és hogy március 9-ig 5 ezer elvégzett tesztből 69 lett pozitív, ami kevesebb, mint 1,5 százalékos arány – szemlézte az Infostart.

Egy beregsurányi önkéntes orvos arról számolt be, hogy ők jellemzően azokat szűrik koronavírusra, akiknek felsőlégúti panaszaik vannak. Ám nem ezek a jellemző betegségek az érkező menekülteknél, inkább a megfázás, valamint a gyomorpanaszok (hányás, hasmenés) a gyakoriak.

A Máltai Szeretetszolgálat egyik szakembere arra figyelmeztetett, hogy TBC és más fertőző betegségek is előfordulhatnak az érkezőknél.

Póta György házi gyermekorvos szerint szem előtt kell tartani továbbá, hogy Ukrajnában kevés a kötelező oltás. Nemrég volt például kanyarójárvány (a kanyarónak közel 3 hét az „inkubációs”, vagyis a lappangási ideje).

(Kiemelt képünk: Ukrajnából érkező menekültek a záhoni művelődési házban 2022. február 25-én. Fotó: Dimény András / 168.hu)

A napelemeknél néhány héten belül felülvizsgálják a feltáplálási stratégiát, és a zárolás tekintélyes részét megnyithatják, továbbá lehetőség mutatkozik a távhő árának újabb drasztikus csökkentésére az önkormányzatok és vállalkozások számára – mondta az 53. Nemzetközi Gázkonferencián az Energiaügyi Minisztérium (EM) közigazgatási államtitkára kedden Siófokon.