Karácsony: nem biztos, hogy a választópolgárok rosszul döntöttek

A főpolgármester terjedelmes interjúban reagált az ellenzék 2022-es választási vereségre. Karácsony szerint ha kettőt hátralépünk nem biztos, hogy rosszul döntöttek áprilisban a választópolgárok.

2022. május 18., 11:04

Szerző:

Karácsony Gergely főpolgármesterrel készült terjedelmes interjút tett közzé a valaszonline.hu. Budapest vezető politikusát az ellenzéki vereség okairól, a választók döntésének okairól is kérdezték. 

Karácsony Gergely az interjúban azt mondta, hogy sokkal jobban érti a vidéki politikát, mint ellenzéki politikus társai és egyetért abban Ungár Péter és Schiffer András véleményével miszerint, emberközelibbé, életközelibbé kell tenni a politikát.

„Az előválasztás második fordulója után az ellenzéknek többsége volt. Onnan sikerült letornásznunk magunkat erre a szintre. Márpedig nincs kőbe vésve, hogy mindig el kell rontanunk a kampányt”

– fogalmazott a vereség okait taglalva Karácsony Gergely, aki úgy véli, hogy 2019 őszén még az ellenzéki összefogás részei voltak a Jobbik szavazói, de a Fidesz kampánya nagy valószínűséggel eltántorította őket az országgyűlési választások alkalmával. Karácsony azt is elmondta a beszélgetés során, hogy ő sem tudja az ellenzék bukásának pontos okait, valamint abban sem biztos, hogy leváltható demokratikus úton az Orbán Viktor által vezetett kormány. 

Az viszont tény, hogy az ellenzék kormányzóképessége nagyon messze van attól, hogy Magyarországon választást nyerjen...Szerintem még így is jobb lett volna, ha nyerünk, de ha kettőt hátra lépve tekintek magunkra, azt mondom: nem biztos, hogy a választópolgárok rosszul döntöttek, amikor ennek az ellenzéknek most nem adtak felhatalmazást a kormányzásra

– fogalmazott Karácsony Gergely. 

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közös sajtótájékoztatója a budapesti Kossuth téren, 2021.10.08. Fotó: Adrián Zoltán/168)