Karácsony Gergely: Legyen Magyarország mindannyiunk közös szabad otthona

Mindenki mellett ott kell állnunk, akit bántanak.

2021. július 24., 19:00

Szerző:

„Jó estét, Pride, jó estét, Szerelem" - kezdte beszédét Karácsony Gergely a 26. Budapest Pride-on. Majd úgy folytatta, hogy mivel úgyis azt mondják, hogy a Pride egy provokáció, akkor ő most provokálni fogja a résztvevőket.  "Hetero vagyok, apa vagyok, keresztény vagyok. De nem annak ellenére vagyok itt, mert ez mind igaz rám, hanem éppen ezért" - mondta a Főpolgármester hozzátéve, hogy neki természetes, hogy azt szerethet, akit szeret, mert tudja azt, mit veszítene akkor, ha az a szeretet, ami körülveszi nem lenne ennyire magától értetődő, és szorongania kellene akkor, ha nem lehetne az, aki valójában. 

„A többséghez tartozni nem privilégium. Nem hatalom, amivel vissza kell élnünk. A többséghez tartozni felelősség, hogy mindaz, ami nekem megadatott, az meglegyen mindenki másnak is ebben a városban és ebbena  hazában" - mondta Karácsony.  A főpolgármester azt mondta, szorong azon, hogy vajon az ő és a nála idősebb generáció felismeri-e azt, hogyan lehet visszafordítani a visszafordíthatatlannak tűnő folyamatokat. 

Karácsony Gergely azt mondta, tudja, hogy mindnyájan a Teremtő képére lettünk teremtve, és tudja azt, hogy bár nem vagyunk egyformák, de egyenlők igen. Úgy vélte, ha a Teremtő megteheti, hogy mindannyiunkat egyformán szeret, akkor miért nem tehetjük meg ezt mi is egymással?  „Hogy jön ahhoz bárki, hogy okosabb legyen a Teremtőnél? Hogy jön ahhoz bárki, hogy a keresztből furkósbotot faragjon? Hogy jön ahhoz bárki, hogy a kereszténységre hivatkozva a gonoszság politikáját valósítsa meg nap, mint nap?" - mondta Karácsony hozzátéve, hogy azért van itt ma, mert nem bírja elviselni azt a politikát, amely egyre gonoszabbá akarja tenni, nemcsak a politikát, hanem az embereket is. 

"Azért vagyok itt, mert ennek a büszke, sokszínű, befogadó fantasztikus városnak a szolgálója vagyok. És, amikor valakit bántanak ebben a városban, ebben a hazában, akkor én akarok lenni a pajzs, a céltábla emberek helyett. Politikus vagyok, benne van a fizetésemben. Kibírom. Úgyis mindenről én tehetek" – mondta Karácsony Gergely.

A főpolgármester két dolgot kért a Pride résztvevőitől: sose felejtsék el, hogy amíg mindannyian nem vagyunk szabadok, addig egyikünk sem szabad, és hogy ma azért vagyunk itt, hogy az LMBTQ emberek jogaiért álljunk ki. De amikor a szabadságunkért kiállunk, akkor ahhoz a szolidaritásnak is járnia kell – mondta Karácsony. A főpolgármester szerint az a dolgunk, hogy Magyarországot a közös hazánkká tegyük, és bárkit bántanak mi tt leszünk mellettük, és megvédjük mindenki szabadságát, mert mindenkivel szolidárisak vagyunk - tette hozzá Karácsony Gergely.

(Karácsony Gergely a 26. Budapest Pride-on. Fotó: Merész Márton/168)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.