Kiderült, miről beszélt Karácsony Gergely Ferenc pápával

Erről és a főváros helyzetéről is nyilatkozott a Jazzy Rádió reggeli műsorának Karácsony Gergely.

2023. május 2., 12:00

Szerző:

Karácsony Gergely hivatala kereste a pápai nunciatúrát abból a célból, hogy a főpolgármester találkozhasson Ferenc pápával, mondta el a Karácsony a Jazzy Rádió Business Class című, reggeli műsorában. Azt is elárulta, mit mondott a pápa neki, nagyjából negyedórás személyes beszélgetésük alatt, és mi volt annak a témája.

Karácsony elmondta, Ferenc pápa arra figyelmeztette őt, hogy „a fiatal politikusok hajlamosak csupán a saját szavazótáborukra koncentrálni,” elfelejtve, hogy a teljes társadalom érdekeit figyelembe kell venniük. Személyes, még argentínai fiatalkorából származó politikai tapasztalatait is megosztotta Karácsonnyal ezzel kapcsolatban. Intette, ne ezt az elvet kövesse, ám Karácsony szerint végül a pápa megjegyezte, nincs abban a helyzetben, hogy bárkinek is tanácsokat osztogasson.

A városvezető hozzátette: Ferenc pápa „nagyon tekintélyes ember, akinek tekintélye nem hivatalából, hanem személyéből ered.”

Az már korábban is ismert volt, hogy a pápa azt mondta a főpolgármesternek, falak helyett hidakat kell építeni. Ugyanezt pedig Orbán Viktornak is elmondta.

Karácsony az interjúban beszámolt arról, a  Fővárosi Közgyűlés mindent elkövet a Budapestet sújtó válság megoldására, de az ügyben a kormányon is nagyon sok múlik. Az energiaválság miatt például a főváros nem tavaly év végén, magas árak mellett kötötte meg energiaszerződéseit, hanem most, amikor az árak már szerényebbek.

A költségvetésben a fővárosban szerepel egy 17 milliárd forintos, hosszú távú hitel, amelynek felvételén gondolkodnak – hangsúlyozta Karácsony. Hozzátette, a hitel finanszírozásáról hamarosan személyes találkozó is létrejön közte és a kormány képviselőivel a hitelfelvétellel kapcsolatban. Hozzátette, olyan ügyekben kellene a kormánynak segítenie, mint például az EU-s finanszírozású új trolik, amelyekre a főváros már 11 milliárdot költött, de a visszatartott EU-s pénzek miatt a fedezetét még nem kapták meg, ez a kormány felelőssége Karácsony szerint.

Hozzátette, munkakapcsolata van a kormány képviselőivel, a politikai retorika szintjén fennálló háború ellenére pedig ez a kapcsolat továbbra is működik.

„Ezek az emberek tudnak késsel-villával enni, ha akarnak” – jellemezte a helyzetet a főpolgármester. A tárgyalások menetét a kormánnyal úgy jellemezte, „időpontom már van tárgyalásra, pénz még nincs”.

Karácsony beszámolt arról a perről is, amit a kormány indított a Fővárosi Önkormányzat ellen: álláspontja szerint 25 milliárd forint többletadót fizettek be a magyar államnak múlt évben, ami szerinte nem jár automatikusan, a főváros tehát vitatja, hogy ez a pénz a magyar államnak jár. Hozzátette, a főváros 2022-ben még nullszaldós volt, mostanra váltak akuttá a problémák, elsősorban amiatt, ahogyan a kormány bánik velük. Karácsony Gergely szerint „politikai duma” csupán, hogy többletadóval a gazdagabb önkormányzatok támogatják a szegényebbeket, ugyanis a pénz sohasem jut el a szegényebb önkormányzatokhoz.

A főpolgármester szerint a Lánchíd is időben kész lesz: nyár végén – ősszel teljes mértékben elkészül szerinte a felújítás. Hozzátette, a forgalmi rendet a Lánchíd lezárása alatt és után is is monitorozták, erről még a keddi nap folyamán publikálják a részletes tanulmányt. A forgalmi rend tanulmányozása közben pedig új buszjáratot is indítottak Pest felől a Svábhegy felé, a közösségi közlekedés versenyelőnyét pedig továbbra is ki szeretné Budapest használni.

A teljes interjút itt lehet visszahallgatni.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármestert magánkihallgatáson fogadta Ferenc pápa Budapesten, 2023. április 29-én. Fotó: Karácsony Gergely, Faceobok)