Karácsony Gergely meghirdette az első budapesti lakógyűlést

A főpolgármester nem egyedül próbál szembeszállni a kormány megszorító intézkedéseivel, segítségül hívta Budapest lakosságát.

2023. április 21., 15:03

Szerző:

Karácsony Gergely péntek délután kijelentette, hogy Budapest jövőjének megvédése a városvezetés kötelessége, de nem lehet csak a városvezetés ügye, mert ez a budapestiek ügye, minden budapestié. Úgy véli, megtalálták azt az eszközt, amelyen keresztül minden fővárosinak lehetősége lesz kiállni a városért, lehetősége lesz érdemben formálni Budapest jövőjét.

Azonosítószámmal lehet majd szavazni

Május elején minden fővárosi lakos kap egy elektronikus levelet, amiben a legfontosabb kérdésekben kérik ki a véleményét, és egy azonosítószámot, ennek segítségével lehet majd szavazni a feltett kérdésekről.

„Szeretném most bejelenteni, hogy életre hívjuk az első budapesti lakógyűlést, amelyen részt vehet minden budapesti lakcímmel rendelkező, 14 év feletti polgár. Szavazni májustól június 11-ig lehet majd, hamarosan érkeznek a szavazáshoz szükséges egyéni azonosítók a postaládákba. Addig is kérem, mérlegeljék az érveket, a tényeket a jó és felelős döntéshez. Ehhez igyekszünk minden segítséget megadni a https://lakogyules.budapest.hu/ oldalon és a közösségi médiafelületeinken” – közölte Karácsony Gergely.

Két kérdést már fel is tett

Hozzátette, hogy négy alapvető kérdésben kéri a fővárosi lakosok döntését, mert mára már a város működése lett a tét – ebből ma kettőt ismertetett.

Az első kérdés, amiben döntésre hívja a lakosságot, hogy a fővárosnak kell-e finanszíroznia a kormányt vagy fordítva. Mint Karácsony elmondta, a kormány az eredeti összeg tizenkétszeresére emelte a fővárostól igényelt elvonást, aminek következtében Budapest finanszírozza a kormány működését és nem fordítva.

„Helyes ez a gyakorlat vagy sem?” – tette fel az első kérdést a főpolgármester.

A második döntés a főváros közlekedését érinti. Karácsony szerint több vidéki városban kényszerhelyzetet teremtett a közösségi közlekedés korlátozása. Ebben a témában is drasztikus választás elé állítaná a budapestieket: „Fizessük tovább változatlanul az elvonásokat, de ennek következményeként korlátozzuk-e a villamos, busz, metró eddig megszokott működését?”

Vállalja a felelősséget

Karácsony kijelentette, hogy bármilyen döntés is születik a Fővárosi Lakógyűlés szavazását követően, minden lépésért vállalja a felelősséget, de egyértelmű véleménye, hogy a főváros sorsáról a fővárosiaknak kell dönteniük.

„Mérlegeljék a tényeket, az érveket és ezek ismeretében döntsenek” – kérte a főpolgármester.

Hamarosan a Lánchíd sorsáról szóló kérdéseket is a közvélemény elé tárja, amiben szintén Budapest lakosságának az akarata fog érvényesülni.

„Mindez csak közösen sikerülhet, de közösen sikerülni fog” – mondta.  

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely meghirdeti az első Fővárosi Lakógyűlést. Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.