A pápa Karácsony Gergelynek: falak helyett hidakra van szükség

Magánkihallgatáson fogadta a Budapestre látogató Ferenc pápa Karácsony Gergely főpolgármestert

2023. április 29., 19:21

Szerző:

Magánlátogatáson fogadta a Budapestre látogató Ferenc pápa Karácsony Gergely főpolgármestert. A találkozóra a budapesti Apostolo Nunciatúrán, a Vatikán kvázi-nagykövetségén került sor. A pápa üdvözölte Karácsonyt, majd megismételte a már Orbámn Viktor miniszterelnöknek is elmondott felszólítását,

„falak helyett hidakra van szükség.”

A főpolgármester ezek után köszönetet mondott a katolikus egyházfőnek, amiért „a válságok közepette a budapestiek erőt és bátorságot meríthetnek látogatásából és a városról is szóló szavaiból.” Mivel a pápa látogatása szimbolumául a Budát és Pestet 1849 óta összekötő Lánchidat választotta, ezért Karácsony az éppen felújítás alatt álló híd egyik 19. század végén készült, archív fotóját nyújtotta át neki ajándékul.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármestert magánkihallgatáson fogadta Ferenc pápa Budapesten, 2023. április 29-én. Fotó: Karácsony Gergely, Faceobok)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.