Ismét Karácsony Gergely lehet a győztes

Ma zárulhat a főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámolása, aminek győztese nagy valószínűséggel újra Karácsony Gergely lesz. 

 

2024. július 11., 11:13

Szerző:

A szavazatok kétharmadának újraszámolása után kicsivel nőtt Karácsony Gergely előnye Vitézy Dáviddal szemben – adta hírül a Népszava. Kedden kezdődött, szerdán folytatódott, a tervek szerint pedug csütörtökön zárul a főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámolása, amit az Alkotmánybíróság döntése nyomán a Kúria rendelt el. Vitézy Dávid szerda kora este arról számolt be a közösségi oldalán, hogy az egyik újlipótvárosi (máskülönben baloldali kerületben lévő) szavazókörben önmagában többet változott a szavazatok aránya, mint amennyi a két jelölt közötti eredeti különbség volt.

Tóka Gábor, a Vox Populi választási kalauz szerzője szerint azt látni, hogy az újraszámláláskor naponta százas nagyságrendben fordulnak át szavazatok, miközben a két jelölt között mindössze 41 volt a különbség. Annak érdekében, hogy az emberek valóban hitelesnek fogadják el az eredményt, Tóka Gábor helyesnek és előremutatónak tartaná, ha a törvényben meghatározott kis különbség esetén rövid időn belül automatikusan újraszámolnák a szavazatokat.

Jobb lett volna Karácsony Gergely indítványa

Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője hangsúlyozta: az érintett jogi testületek elutasították az újraszámlálást, végül az Alkotmánybíróság kezébe került a döntés. Az újraszámlálási eljárás ezért szerinte semmiképpen sincs rendben. Vitézy Dávidnak szerinte tudomásul kellett volna vennie az eredményt, még akkor is, ha az borzasztóan szorosan alakult.

„Mindenkinek jobbat tett volna, ha elfogadják Karácsony javaslatát, és új választást írnak ki, hiszen bármi lesz ennek a történetnek a vége, folyamatosan a főpolgármester feje fölött fog lebegni a gyanú, hogy egy „igaztalan, elcsalt” választás eredményének köszönheti a tisztségét.”– mondta Horn. 

Mindenesetre úgy néz ki, hogy az újraszámlálás után ismét Karácsony Gergely lesz a győztes. Az eredményeket várhatóan pénteken fogja nyilvánosságra hozni a Nemzeti Választási Iroda. Azonban koránt sem biztos, hogy az eredményhirdetéssel véget ér a Karácsony-Vitézy párharc. Szentpéteri Nagy Richárd alkotmányjogász szerint a döntést a Nemzeti Választási Bizottság hozza, így az eredmény ellen újabb jogorvoslatot a Kúriától lehet kérni –  írta meg az atv.hu.

(Kiemelt képünkön Karácsony Gergely. Forrás: 168 archív)