Továbbra sem lefutott, hogy ki Budapest főpolgármestere

Az Alkotmánybíróság utasította a Kúriát, hogy rendelje el a főpolgármester-választás összes szavazatának újraszámlálását. Azaz továbbra sem biztos, hogy Karácsony Gergely vezetheti a fővárost a következő öt évben. Annak ellenére sem, hogy már átvette a megbízólevelét.

2024. július 6., 12:41

Szerző:

Az Alkotmánybíróság (Ab) utasította a Kúriát, hogy rendelje el a főpolgármester-választás összes szavazatának újraszámlálását – derül ki az Ab határozatából, amelyet az Alkotmánybíróság honlapján tettek közzé. Eszerint alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés, ezért a Kúriának új döntést kell hoznia.

Az Ab szerint a Kúria feladata annak megállapítása lett volna egy korábban állított jogsértéssel kapcsolatban, hogy az új bizonyítékok alapján szükségessé vált-e az érvényes szavazatok újraszámlálása.

Az Ab szerint a Kúria nem indokolta meg kellően, miért találta alaptalannak az NVB-határozat ellen előterjesztett bírósági felülvizsgálati kérelmet, ami a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog sérelméhez vezetett. 

Mint ismert, az NVB a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása után is Karácsony Gergelyt hirdette ki győztesnek, 41 szavazatnyi különbséggel. A főpolgármester június 17-én közölte: „Ahogy ígértem, a mai napon beadtam a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését, és a szavazásnak az egész városban való megismétlését kérem. Tudom, szokatlan dolog, ha egy politikus tartja a szavát, ahogyan az is, ha egy olyan választás megismétlését kéri, amit megnyert. Tudom azt is, hogy sokan belefáradtak már ebbe a hosszúra nyúlt választási kampányba, de a választás demokratikus legitimitása nem múlhat azon, ki nyert és ki veszített. A Budapest Köztársaságban biztosan nem”.

Karácsony Gergely akkor azt is leszögezte, nem a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálásának a tényét kifogásolja, de szerinte „az érvénytelen szavazatok újraszámolása során az derült ki, hogy a budapesti szavazókörök közel felénél nem volt garantálva az, hogy az újraszámolásra úgy érkezzenek meg a szavazólapok, ahogyan a választás éjjelén a szavazatszámláló bizottság azokat bekötegelte. Több kerületben az urna felbontásánál sem voltak jelen a helyi választási bizottság tagjai. Nem állítom azt, hogy történt bárhol visszaélés. Azt állítom, hogy sérültek azok a törvényi garanciák, amik kizárnák a választási visszaélést”. Vitézy Dávid közben arra hívta fel Karácsony Gergely figyelmét, hogy az új választás kiírását a lemondásával is el tudja érni.

A Kúria végül helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, amit Karácsony Gergely így kommentált:

„A Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, amelynek értelmében a következő öt évben is én leszek Budapest főpolgármestere. Természetesen elfogadom a független magyar bíróság döntését.”

Hozzátette, a választási folyamat átláthatatlansága miatt még azt is vállalta volna, hogy az egész városban ismételjék meg a főpolgármester-választást, immár mentesen minden politikai és jogi manipulációtól. A Kúria jogerős döntése azonban ezt a vitát lezárta. „A főpolgármesterségről természetesen nem mondok le, mondjanak le azok, akik félre akarták vezetni a budapestieket és akik képtelenek voltak egy tisztességes újraszámlálást levezényelni” – jegyezte meg a politikus, aki azóta már átvette a következő öt évre szóló főpolgármesteri megbízólevelét.

Vitézy elfogadja a Kúria főpolgármester-választással kapcsolatos döntését

„Bárhogy is dönt a Kúria a megismételt eljárásában az Alkotmánybíróság döntése nyomán, a törvényben szabályozott jogorvoslati folyamat eredményeként így létrejövő végleges jogerős eredményt természetesen el fogom fogadni, ahogy ezt a választás estéje óta következetesen mondom” – jelentette ki az Ab döntése nyomán Vitézy Dávid. Facebook-bejegyzésében hozzátette, a rendkívül szoros eredmény nyomán az összes főpolgármester-jelöltre leadott szavazat újraszámlálásának indokoltságáról is újból döntenie kell a Kúriának. Ehhez két számot idézett fel: 

  • 0,005%, azaz öt százezrelék. Ekkora különbséget jelent a jól ismert 41 szavazat. Magyarországon ilyen szoros választási eredmény ekkora szavazatszám mellett még sosem született.
  • 2,3%. Az érvénytelen szavazatok közül ennyi lett mégis érvényes, miután a Nemzeti Választási Bizottság újraszámlálta ezeket. Megállapították, hogy a korábbi választásokhoz képest változatlan szabályok ellenére tévesen nyilvánítottak érvénytelennek több, mint ötszáz szavazatot (ezen szavazatok között mindhárom főpolgármester-jelöltre leadott érvényes szavazatok egyaránt voltak). Így csökkent a különbség negyvenegy szavazatra.

Vitézy Dávid végül közölte, ennyire szoros eredmény, és egy, ahhoz képest ilyen magas tévesztési arány az érvénytelen szavazatok megítélésében együttesen a világ bármely fejlett demokráciájában teljes újraszámláláshoz vezetne. Más kérdés, hogy jó eséllyel nem csak egy négy-öt héten át húzódó és sok lépcsős jogorvoslati folyamat eredményeképpen.

(Kiemelt képünkön Karácsony Gergely. Forrás: 168 archív)