Karácsony Gergely új választást kezdeményez

Karácsony Gergely, függetlenül a már lezajlott választás érvénytelen szavazatainak újraszámolásától, a főpolgármester-választás megismétlését fogja kezdeményezni.

2024. június 13., 16:26

Szerző:

A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi Karácsony Gergely – jelentette be a jelenlegi főpolgármester egy sajtótájékoztatón. Mint mondta a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége nem a lezárt urnákat kérte be az újraszámláláshoz, hanem arra utasította a helyi választási irodákat, hogy az urnákból vegyék ki az ott elvben kötegelve megtalálható érvénytelen szavazatokat. A Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége nem tette kötelezővé, hogy az urnákat csak ellenzéki választási bizottsági tagok jelenlétében bonthassák föl, erre csak lehetőséget adott. Mint mondta, több olyan esetről is tudnak, ahol a jegyző nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel, mire az ellenzéki delegált odaért, ő már felbontotta az urnát. Hogy közben történt-e valami, azt senki nem tudja már ellenőrizni.

Karácsony Gergely elmondta, az érvénytelen szavazólapokat úgy kell elvileg kötegelni a törvény szerint, hogy a köteg ne legyen észrevétlenül megbontható, vagyis ne lehessen kivenni vagy betenni szavazólapot, vagy akár újabb ikszet tenni a szavazólapra. Ha már nem a leplombált urnákat kérte be az NVI, az újraszámolás tisztasága csak akkor lenne biztosított, ha legalább a kötegek bontatlanul érkeznek be a Nemzeti Választási Irodába. Ezzel szemben tudnak olyan kerületről, ahol a Nemzeti Választási Iroda utasítására hivatkozva felbontották helyben a köteget, és csak a szavazólapokat küldték be egy borítékban az NVI-hez. Sem a kötegek felbontása során, sem a szállítás közben nem volt biztosított az, hogy ne lehessen belenyúlni a kötegbe, illetve a szavazólapokat ne lehessen manipulálni.

A főpolgármester szerint összességében a most zajló eljárást nehéz másként látni, mint úgy, hogy egyik eleme annak a stratégiának, amelyről a nemzetközi választási megfigyelők is kimondták: a választók megtévesztését eredményezte. Budapestet azonban csak bizalmi alapon lehet vezetni, és mint ahogyan Vitézy Dávid is, úgy ő is egy új szavazás kiírását fogja kezdeményezni. Így tehát a Nemzeti Választási Bizottság hiába hoz döntést holnap a szavazatok újraszámlálása kapcsán, azt Karácsony Gergely megtámadja majd, a kérdésben pedig a Kúria fog dönteni.

Inog még Karácsony Gergely széke

Amint arról korábban beszámoltunk, a Nemzeti Választási Bizottság (12 igen és 4 nem szavazat mellett) elrendelte az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását és a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását, újraszámolását. Döntésükben arra hivatkoztak, hogy a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámolás.

A szavazatokat a Nemzeti Választási Irodába (NVI) szállítják, azokat az NVB számolja újra, de ehhez igénybe veszi az NVI közreműködését. Nagy Attila, az iroda elnöke a döntés után jelezte: utasítja a főváros kerületi választási irodáit, hogy a főpolgármester-választás érvénytelen szavazólapjait csütörtökön 16 óráig szállítsák az NVI-be. Az urnák felbontásánál a helyi választási bizottság tagjai is jelen lesznek.

Szentkirályi Alexandra jókora felfordulást okozott

A szavazatok újraszámlálására amúgy azért van szükség, mert a főpolgármester-választás roppant kiélezett küzdelmet hozott, Karácsony Gergely csak párszáz szavazattal tudta legyőzni ellenfelét, Vitézy Dávidot. Ennek az az oka, hogy Szentkirályi Alexandra pénteken bejelentette visszalépését, amivel az utolsó pillanatokban vált egyértelművé, hogy nem indul a főpolgármesteri székért. Így a Fidesz szavazói vélhetően nagyobb arányban szavaztak át Vitézyre.

(Kiemelt képünkön Karácsony Gergely főpolgármester. Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala)