Karácsony Gergely: az új választás kiírása a demokrácia érdeke

Karácsony Gergely az általa szervezett tüntetésen bejelentette, bármire jut a Választási Bizottság az érvénytelen szavazatokkal, ő akkor is új választás kiírását fogja kérvényezni.

2024. június 14., 18:54

Szerző:

„Amikor 2019-ben sokak meglepetésére megnyertük a választást itt Budapesten, akkor azt mondtuk, hogy visszavettük a várost a hatalomtól. Az elmúlt öt évben Budapest minden problémája ellenére szolidárisabb zöldebb és szabadabb város lett” – mondta Karácsony Gergely az általa szervezett pénteki tüntetésen. Szerinte mindez azért sikerült, mert a budapestiek döntöttek a város jövőjéről.

„Mert Budapest köztársaság és nem részvénytársaság”

– ismételte meg.

Karácsony Gergely szerint bőven akadt példa rá, hogy a hatalom megpróbálta kivéreztetni a városházát – gondoljunk csak a covidra, a forráselvonásokra – de nem sikerült Budapestet térdre rogyasztani. A főpolgármester ezután beszédében kitért a lehallgatásokra, a házkutatásokra, amivel szerinte a hatalom a városvezetést akarta megtörni, de ezzel sem jártak sikerrel. És mindez azért történt Karácsony Gergely szerint, mert a hatalom rájött, hogy Budapesten, tiszta versenyben nincs esélyük leváltani a demokratikusan megválasztott polgármestereket.

És jöttek a trükkök – folytatta Karácsony – sorra véve, hogy a Fidesznek véleménye szerint két jelöltje volt. Szentkirályi Alexandra, aki „a világ legostobább kampányát folytatta”, és egy államtitkár, aki kikérta magának, ha azt mondták rá, hogy fideszes.

Szentkirályi visszalépésével Karácsony Gergely szerint a kormány megalázta a Fidesz-szavazókat és félrevezették az ellenzékieket.

De sikerült nekik megnyerni a választást? Már megint nem sikerült

– jelentette ki. Ezután arról beszélt, hogy a hatalom mindent bevet, hogy megmásítsa az eredményt. Szerinte minél több időt tölt bent a bizottság, annál kevesebb Karácsony-szavazat lesz. Karácsony Gergely hozzátette, ha így folytatódik, Vitézy Dávid kétharmaddal fog nyerni. Ezt egyébként alá is támasztotta azzal, hogy elmondta, korábbi információk szerint 70 szavazat volt a különbség közte és Vitézy Dávid között, ám azóta ez a különbség 54 voksra apadt, ha hinni lehet a híreknek.

A főpolgármester szerint minél több a furcsaság, annál több lesz a Vitézy-szavazat, a vitákat pedig szerinte csak egyféleképpen lehet elsimítani véglegesen: ha új választást írnak ki. Éppen ezért bármire jut odabent a választási bizottság, ő akkor is új választás kiírását fogja kérvényezni. Mert ez a demokrácia érdeke.

(Kiemelt képünkön Karácsony Gergely főpolgármester. Forrás: Karácsony Gergely hivatalos Facebook oldala)