Karácsony: A szmogriadó szigorítása sajnos csak félmegoldás

A főpolgármester Facebookon azt írta, helyes lépés, hogy az Euro 3 besorolású járműveket is korlátozhatják majd szmogriadó esetén, ez azonban nem elég, elsősorban a kormánynak kellene lépnie a tartós megoldás érdekében.

2022. július 2., 16:09

Szerző:

Facebookon is írt arról Karácsony Gergely főpolgármester, hogy a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén úgy döntöttek: novembertől szigorodnak a szmogriadó alatti autós közlekedés szabályai Budapesten. Mint arról már beszámoltunk, ez azt jelenti, hogy ettől az időponttól, amennyiben a főváros vezetés szmogriadót rendel el, az Euro 3 környezetvédelmi besorolású gépjárművek (a 2000 januárja és 2005 januárja között gyártottak) esetében is lehet rendszámkorlátozást bevezetni, például súlyos helyzetben csak a felüknek engedélyezni a használatot.

A főpolgármester a változáshoz hozzátette, ő is csak részmegoldásnak tartja az intézkedést. Mint fogalmazott, az állam jóval többet is tehetne, az önkormányzat eddig tudott eljutni: „az igazán hatékony intézkedésekhez szigorítani kellene a szmogriadó kereteit meghatározó országos szabályozást, de még ennél is fontosabb feladat a lakóházak fűtési rendszereinek korszerűsítésének és energiahatékonyságának javításának támogatása lenne”.

Hozzátette, utóbbi célhoz EU-s források is rendelkezésre állnak de a magyar kormány a jogállamisági kritériumok miatt ezekhez nem juthat hozzá, először pedig ezt az ügyet kellene rendezni ahhoz, hogy a valódi változás elindulhasson.

(Kiemelt kép: Szmog Budapesten. Fotó: 168.hu | Dimény András)

Az ukrán-magyar határszakaszon 6499-en léptek be hétfőn Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8844-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek, tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.