Karácsony: A szmogriadó szigorítása sajnos csak félmegoldás

A főpolgármester Facebookon azt írta, helyes lépés, hogy az Euro 3 besorolású járműveket is korlátozhatják majd szmogriadó esetén, ez azonban nem elég, elsősorban a kormánynak kellene lépnie a tartós megoldás érdekében.

2022. július 2., 16:09

Szerző:

Facebookon is írt arról Karácsony Gergely főpolgármester, hogy a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén úgy döntöttek: novembertől szigorodnak a szmogriadó alatti autós közlekedés szabályai Budapesten. Mint arról már beszámoltunk, ez azt jelenti, hogy ettől az időponttól, amennyiben a főváros vezetés szmogriadót rendel el, az Euro 3 környezetvédelmi besorolású gépjárművek (a 2000 januárja és 2005 januárja között gyártottak) esetében is lehet rendszámkorlátozást bevezetni, például súlyos helyzetben csak a felüknek engedélyezni a használatot.

A főpolgármester a változáshoz hozzátette, ő is csak részmegoldásnak tartja az intézkedést. Mint fogalmazott, az állam jóval többet is tehetne, az önkormányzat eddig tudott eljutni: „az igazán hatékony intézkedésekhez szigorítani kellene a szmogriadó kereteit meghatározó országos szabályozást, de még ennél is fontosabb feladat a lakóházak fűtési rendszereinek korszerűsítésének és energiahatékonyságának javításának támogatása lenne”.

Hozzátette, utóbbi célhoz EU-s források is rendelkezésre állnak de a magyar kormány a jogállamisági kritériumok miatt ezekhez nem juthat hozzá, először pedig ezt az ügyet kellene rendezni ahhoz, hogy a valódi változás elindulhasson.

(Kiemelt kép: Szmog Budapesten. Fotó: 168.hu | Dimény András)

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.