Megszavazták: Csányi Sándor konzorciumától vesz föl 32 milliárdos hitelt a főváros

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes már korábban beszélt a megkötendő hitelszerződésről, ehhez azonban a Fővárosi Közgyűlés hozzájárulása is kellett. A Fidesz-KDNP 9 képviselője a hitel ellen szavazott.

2022. június 29., 13:55

Szerző:

32 milliárd forint értékben vesz fel kölcsönt Budapest. A Telex beszámolója szerint a 20 éves futamidőre a főváros az OTP Bank vezette konzorciumtól kért és kapott összeget a működési költségei fedezéséhez. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes már egy május 19-i háttérbeszélgetésen jelezte ezt a pénzügyi manővert, a hitelszerződés elfogadásához viszont a Fővárosi Közgyűlés hozzájárulására is szükség volt.

Most ezt Karácsony Gergely nagy többséggel megkapta, csak a Fidesz-KDNP 9 fővárosi közgyűlési döntéshozója szavazott a javaslatra nemmel.

Kiss korábban arról beszélt, a járvány és a kormányzati elvonások olyan pénzügyi helyzetet teremtettek a főváros gazdálkodásában, hogy a hitelfelvételt nem lehetett tovább halogatni. További 20 milliárd forintot, amit a főváros a helyi iparűzési adóval veszített el átmenetileg, pedig források átrstrukturálásával kívánnak előteremteni.

Döntött a testület arról is, hogy változik Budapest szmogriadó-terve is: november 1-től szomgriadó esetén már az EURO-3 besorolású járművek fele sem közlekedhet Budapesten, Megszűnik a hibrid-dízel autók és a taxik erre vonatkozó kedvezménye is.

(Kiemelt kép: A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2022. június 29-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

Tegnap 14:59

A kórházak ellenőrzését is erőforrásnak tekinti a kormányzat, úgy gondolják, hogy nem csak a finanszírozás korrigálásával, hanem a szabályok betartatása is javíthatja a betegellátást. A kórházszövetség konferenciájának második napján az ellenőrzéseket végző szakterületek vezetői szembesítették az intézményvezetőket a föltárt visszásságokkal – írja a Népszava.