József Attila-díjat kapott az irodalomtörténész, aki szerint Kertész Imre nem magyar, Spiró György nem ember, Petri György pedig a pokolra jutott

2019. március 13., 13:30

Szerző:

Bár végül nem Takaró Mihály lett a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója a távozó Prőhle Gergely után, úgy tűnik, Kásler Miklós tudta, mivel engesztelje ki az irodalomtörténészt. Az emberi erőforrások minisztere a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából József Attila-díjjal lepte meg az irodalomtörténészt, a hivatalos indoklás szerint a kiemelkedő színvonalú irodalmi tevékenységéért.

Takaró Mihály irodalmi tevékenységének megítélésében támpont lehet, hogy az Echo TV műsorában hajdan arról elmélkedett, hogy a Nobel-díjas Kertész Imrét lehet-e egyáltalán magyarnak tekinteni. Ami egyébként nem is csoda, hiszen az irodalomtörténész eredetileg a Jobbik mellett tűnt fel a szélsőjobboldali irodalomszemlélet egyik képviselőjeként. Wass Albert, Nyírő József és Tormay Cécile műveit propagálta, amivel párhuzamosan arról beszélt, hogy Kertész Imrét nem tartja magyarnak. 

2009-ben a Polgárok Házában egy pódiumbeszélgetésen azt mondta, Magyarország szép lenne, ha Petri György nem kapott volna Kossuth díjat – szerinte a költő a pokolra jutott, néhány emelettel lejjebb van Istennél –, Spiró Györgyöt pedig nem s lehet embernek nevezni.

A Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 vármegyéből 19 kézbesítő adott át petíciót a vállalat vezérigazgatójának, amelyben érdemi tárgyalást, elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek; a benyújtott petíciót a Magyar Posta vezérigazgatója átvette – közölte a Postás Szakszervezet csütörtökön.