Jövő hét péntektől jöhet a korlátozások enyhítése

Az országos tiszti főorvos szerint már ma elérhetik a 2 millió beadott oltást. A kormányfő korábban azt mondta, 2,5 millió ember beoltása után lehet csak nyitni.

2021. március 29., 12:55

Szerző:

A kormány április 8-ig meghosszabbította a hatályban lévő védelmi intézkedések hatályát – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétfői online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert elmondta: az operatív törzs javaslatára hozott döntést – a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt – a magyar emberek életének, testi épségének, egészségének védelme indokolja.

Ugyanígy április 8-ig meghosszabbodik a Magyarország valamennyi schengeni belső határszakaszára ideiglenesen bevezetett határellenőrzési és határőrizeti feladatok, valamint a magyarországi személyforgalomra érvényes beutazási korlátozások hatálya – tette hozzá.

A brit variáns továbbra is agresszívan terjed – jelentette ki Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján, ahol azt is megjegyezte: a két héttel ezelőtti adatokhoz képest 13 százalékkal magasabb az új fertőzöttek aránya.

Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta: rendkívül leterheltek a fekvőbeteg intézmények és az intenzív osztályok, ugyanis már 12 ezernél is többen vannak kórházban, valamint közel 1500-an lélegeztetőgépen. Ismételten felhívta a figyelmet, milyen fontos az elővigyázatosság, majd kiemelte: most nem csak a közvetlen környezetünknek, hanem az országnak segítünk, ha egészségesek maradunk. 

Müller Cecília szerint az oltás rendben zajlik, és a mai napon – ahogyan azt Orbán Viktor is megemlítette egy videójában – átléphetjük a 2 milliós beoltottságot. Megjegyezte, az eddig vizsgálat alatt lévő 250 ezer darab Szputnyik V vakcinát is rendben találták, így hamarosan ezzel is megkezdik az oltást. 

A kismamák, várandós nők vakcinázása kapcsán Müller Cecília arra kérte az érintetteket, ha mennek oltatni, vigyenek magukkal valamilyen igazolást arról, ami bizonyítja, hogy jogosultak az oltásra. A várandós nőknek a 12. hét után ajánlják az oltást. Az országos tiszti főorvos azt is kérte, hogy az ünnepekkor ne jöjjenek össze a különböző háztartásban élők, és a „kiscsaládok” is csak olyan helyekre menjenek kirándulni is, ahol nincsenek sokan. Hozzátette: a nagyszülőket meg lehet látogatni, ha be vannak oltva, de még ekkor is érdemes alaposan megfontolni.

(Kiemelt kép: MTI | Bruzák Noémi)