Jogszerűtlenül igazoltatták Juhász Pétert Putyin budapesti látogatásakor 2017-ben

Konkrétumok nélkül, feltételezések alapján.

2021. szeptember 23., 14:20

Szerző:

A rendőrség demonstratív igazoltatásával akadályozta meg 2017-ben, hogy Juhász Péter és néhány társa Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása ellen tiltakozzék. Az ellenzéki politikus a Magyar Helsinki Bizottság segítségével megpanaszolta a jogsértő rendőri intézkedést. Most a bíróság jogerős ítéletben mondta ki, hogy nem volt jogalapja az igazoltatásnak, így az számos tekintetben törvénysértő volt – írta a Helsinki Bizottság közleményében.

A fővárosi törvényszék jogerős ítélete szerint „Az igazoltatásnak nem volt jogszerű indoka. […] Konkrétumok nélküli feltételezések alapján, az eset körülményeinek valós megítélése nélkül elrendelt igazoltatás nem lehetett jogszerű, a rendőrség nem kezdeményezhet bárkivel szemben intézkedést, még fokozott [rendőri] ellenőrzés ideje alatt sem.” 

A per tárgya az volt, hogy az Együtt akkori pártelnökét és társait a rendőrök jogsértő igazoltatással akadályozták meg Putyin orosz elnök elleni tiltakozásban az Oktogonnál. A 2017. február 2-iki rendőri intézkedés megsértette Juhász véleménynyilvánításhoz és a mozgásszabadsághoz való jogát. A bíróság az is megállapította, hogy a jogalap nélküli igazoltatás megsértette a Magyar Helsinki Bizottság ügyfelének egyenlő bánásmódhoz fűződő jogait is, mert az intézkedést kifejezetten a Putyin-látogatás ellen tiltakozó pártelnök politikai véleménye miatt rendelték el.

A rendőrségnek nem sikerült igazolnia, hogy a Juhásszal szembeni bánásmód nem volt megkülönböztető, és számára nem volt kedvezőtlen. Ahogyan azt sem, hogy alapjogkorlátozására valóban szükség volt, és az arányos lett volna.

Juhász és társai az Oktogonnál várakoztak arra, mikor hajt el mellettük az orosz elnököt szállító autókonvoj. Bár már háromnegyed órája ott voltak és sípoltak, a rendőrök csak közvetlenül Putyinék áthajtása előtt léptek eléjük. A tiltakozókat félkörbe vették, és elkezdték őket igazoltatni. A rendőrség fellépése nyomán a tüntetők nem adhattak hangot az orosz vezetővel szembeni ellenérzésüknek, sem ők nem láthatták az áthajtó konvojt, sem a konvoj nem láthatta őket, az orosz elnököt nem sípolhatták ki úgy, hogy azt ő is hallhassa.

A rendőrök a helyszínen azzal indokolták az intézkedést, hogy az országos főkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el. Az igazoltatás elsődleges célja a tüntetők személyazonosságának megállapítása volt. Csakhogy – mint a bíróság is leszögezte – önmagában az, hogy valakit nem ismer a rendőr, nem szolgálhat az igazoltatás jogalapjául.

(Kiemelt kép illusztráció. Budapest, 2017. május 8. Juhász Péter, az Együtt elnöke pártja Áder János köztársasági elnök újraválasztásakor tartott demonstrációján az Országház előtt 2017. május 8-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.