Jogszabályból font hálóba akadt fenn a konnektoros napelem

Egyszerű, megfizethető napelemrendszertől fosztja meg a lakosságot a jogszabály. 

2022. augusztus 12., 15:15

Szerző:

Míg Németországban csak bejelentési kötelezettsége van annak, aki erkélynapelemet kíván a konnektorba bedugni, Magyaroszágon szerződést szeg, aki erkélyre telepíthető napelemrendszert használ. Ezzel a megoldással könnyedén lehetne csökkenteni a rezsiszámla összegén, mivel elmehet vele napközben a hűtő, a fagyasztó vagy a villanybojler is. Az érdeklődés hatalmas, ám a jogi szabályozók nem teszik lehetővé a napelemes minirendszer használatát.

Jogi sakk-matt: tiltják az áramszolgáltatók az erkélynapelemek használatát

Az erkélyre házilag felszerelhető napelemes rendszerek ugyanis a konnektorba dughatók, nem fix ponton rögzítettek. Jelenleg csak a fíx csatlakozású rendszerek engedélyezttek Magyarországon, a szolgáltatók biztonsági és technológiai okokból tiltják az erkélypanelek használatát. 

Ha süt a nap, ezek a napelem rendszerek egy saját átalakítón keresztül áramot táplálnak a lakás hálózatába, ami szintén problémás – jogilag. Az áramszolgáltatók szerint a lakásoknak nincs saját hálózatuk, mivel közvetlen kapcsolatban állnak a közcélú hálózattal. A szolgáltató azt mondja, hogy ezt csak a csatlakozási ponton telepített, úgynevezett energiairány-ellenőrző berendezés használatával lehetne elkerülni, de ilyen eszközt a német rendszer nem tartalmaz – írja a G7.

A szolgáltató álláspontja szerint a konnektorba dugható napelemes rendszer kialakításával a felhasználó szerződésszegést követ el, amelynek az elosztói üzletszabályzat szerint a jogkövetkezménye: kötbér, felszólítás, a felszólítás eredménytelensége esetén pedig a rendelkezésre állás szüneteltetése, vagy azonnali hatályú szerződésfelmondás és a szolgáltatás megszüntetése. További problémát vet fel, hogy a termelt energiára a szaldóelszámolás vonatkozik, amihez viszont olyan mérőóra kell, amely mind a két irányú áramfolyamot (a köhálózatba betáplált és a vételezett) tudja mérni. Az Opus Titász állásfoglalása szerint az ilyen berendezés nem minősíthető háztartási méretű kiserőművek ezért a kétirányú mérést sem lehet kialakítani, azaz a szaldóelszámolás nem is lenne alkalmazható. 

(Kiemelt képünk illusztráció: A közelmúltban készült el a XVIII. kerület Alacska úti lakótelep egyik társasháza tetején egy napkollektor rendszer. MTI Fotó: Balaton József)