Tíz jobbikos alapszervezet oszlatta fel magát, mert a párt tagjai megélhetési politikusok

Mindezt a Jakab Péterhez köthető A Nép Pártján nevű Facebook-oldalon osztották meg közleményként. A Jobbik Országos Hivatalához viszont egyegyetlen egy erről szóló jelzés sem érkezett.

2022. augusztus 7., 18:35

Szerző:

„Az elmúlt napokban a Jobbik alábbi szervezetei feloszlatták magukat: Bőcs, Abaújszántó, Tarcal, Tiszaújváros, Borsodszirák, Vaja, Csaholc, Létavértes, Vámospércs és Gesztely” – olvasható A Nép Pártján nevű Facebook-oldal posztjában.

Indoklásként többek között azt írták, hogy a Jobbik elnökségének és frakciójának tagjai megélhetési politikusokká váltak, akiknek sokkal fontosabb a pénz, a hatalom, mint a Haza sorsa. De olyan vádat is felhoztak, miszerint 

a párt vezetése összejátszik a Fidesszel.

Hozzátették: „a Jobbik elnökét, Jakab Pétert megpróbálták feláldozni, kivégezni az Orbán-rezsim érdekében.” A közlemény végén kijelentik, hogy a tíz feloszlott párt Jakab Péter mellett marad, vagyis a Nép pártján.

A közleményben megjelentekkel kapcsolatban a Jobbik sajtóosztályához fordultunk. Válaszukban azt írták, hogy nem hajlandóak Jakab Péter tanácsadójának „kétségbeesett kísérletével” (vagyis a közleménnyel) foglalkozni, különösen azért, „mert az elmúlt hetekben Jakab több tízmillió forintot akart magának fizetésként kicsikarni a párt frakciójától”.

„Különösen visszatetsző tehát anyagi kérdésekről beszélni. A Nép Pártján egyébként hiába támadja Jakab Pétert is – mint a Jobbik frakciójának tagját –, hogy megélhetési politikus, ezt az ő nevében is visszautasítjuk”

– írták. A felszolott szervezetekről azt írták, hogy egy jelzés sem érkezett a pártjuk országos hivatalához, sem jegyzőkönyv, sem más, vagyis a közlemény „Jakab Péter reménytelen helyzetben lévő tanácsadójának kétségbeesett próbálkozása.”

Zárásként azt a javaslatot írták, hogy a tanácsadó ne az ellenzék megosztásán munkálkodjon.

A Nép Pártján bevű Facebook-oldal eredetileg 2013-ban alakult meg, de akkor még „Zöld válasz” néven indult. A nevet végül idén július 15-én változtatták meg „A Nép Pártján”-ra. A mostanában kitett posztok többsége alá Jakab Péter a Facebook oldaláról kommentel.

Jakab Pétert július közepén váltották le a Jobbik parlamenti frakciójának éléről. A frakció élére Lukács László György került, általános helyettese Brenner Koloman, frakcióvezető-helyettes pedig Sas Zoltán lett. Mint ismert, Jakab Péter június elején mondott le a párt vezetéséről, amikor az új elnökség váratlanul megvonta tőle a támogatást. Az egykor vezető ellenzéki pártnak számító maradék Jobbikon belül azonban tovább folytatódott a hatalmi harc, ennek része a frakcióvezetésről szóló döntés.

(Kiemelt kép: Jakab Péter magyar politikus, országgyűlési képviselő, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke 2021. június 9-én. Fotó: Merész Márton / 168.hu)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.