Itt vannak az új maszkviselési szabályok részletei

Néhány kivétellel mindenhol lehet maszk nélkül lenni.

2021. július 8., 09:00

Szerző:

Megjelentek az új maszkviselési szabályok részletei. Ez a Magyar Közlöny legfrissebb számában található, amely szerda esete jelent meg. Korábban már Novák Katalin is beszélt az új szabályokról a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs negyedik ülése után. A rendelet szerint az egészségügyi intézményekben mindenki köteles a maszkot viselni. 

A rendelet szerint „az egészségügyi intézményben – a (2)–(4) bekezdés szerinti kivétellel – mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot vagy textil, illetve más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje”. E paragrafus rendelkezései a foglalkoztatottak számára munkahelyi kockázatbecslés alapján meghatározott egyéni védőeszközök viselési szabályait nem érinti – áll a rendeletben.

Ugyanakkor az egészségügyi intézményben ápolt beteg az elhelyezésére szolgáló kórteremben nem köteles maszkot viselni. Továbbá nem kötelező sem a maszkviselés sem a hat év alattiaknak, sem az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal vagy autizmus spektrumzavarral élő személyeknek sem. De az egészségügyi intézményben foglalkoztatott személyeknek a betegellátásra nem szolgáló, betegforgalom számára nyitva nem álló pihenésre és étkezésre szolgáló helyiségekben, orvosi és nővérszobában és irodai és egyéb munkahelyen sem kell a maszkot felvenniük.

A szociális intézményben a hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal vagy autizmus spektrumzavarral élő személy nem köteles a szociális intézményben maszkot viselni az orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot vagy textil, illetve más anyagból készült maszkot. A kormányrendelet szerint védettnek nem minősülő látogató, illetve ellátott a látogató fogadásakor, a közösségi programok alkalmával, a közösségi terekben való tartózkodás esetén, a munkát végző személy, valamint egyéb célból jelen lévő személy köteles maszkot viselni. 

Magyarországon július 2-án lett meg az 5,5 millió beoltott. Ez a szám azért volt fontos, mert másnaptól nem kötelező már a többi között boltokban és tömegközlekedésen sem kötelezően viselni a szájat, orrot eltakaró maszkot. Így gyakorlatilag a járványügyi korlátozások jelentős része megszűnt. Múlt hét szombattól több millió magyar élete változott meg ezzel. A 168 helyszíni riportot is készített arról, milyen volt az első maszkmentes nap, itt tudja elolvasni.

(Kiemelt kép: Vásárlók a Fény utcai piacon Budapesten 2021. július 3-án. Fotó: Pozsonyi Roland / 168.hu)

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.