Otthon hagyhatja a maszkot, megvan az 5,5 millió beoltott

Nehezen, de összejött.

2021. július 2., 16:53

Szerző:

Megvan az 5,5 millió beoltott, így újabb járványügyi enyhítések jönnek Magyarországon. A hírt a Magyarország Kormánya Facebook-oldalán tették közzé. De péntek reggel már Orbán Viktor is beharangozta a közrádióban, hogy meglesz a bűvös szám. A Magyar Közlönyben szerdán megjelent rendelet értelmében a kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés. A bejelentés másnapjától az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön sem lesz kötelező a maszkviselés.

Védettségi igazolvány nélkül is látogathatóvá válnak a vendéglátó egységek, a szálláshelyek és a szabadidős létesítmények. Az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvények látogatása mindenki számára elérhetővé válik. Ezen felül megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások is. Családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős korlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik. Az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.

A sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények esetében azonban maradnak a hatályos szabályok. Továbbra is létszámkorlátozás lesz életben, és a védettségi igazolvány is kötelező lesz a részvételhez. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.

Lépcsőzetes enyhítés

A magyar kormány Európában egyedüliként a beoltott személyek számától tette függővé az enyhítéseket, ezzel is ösztönözve az embereket arra, hogy felvegyék a koronavírus elleni védőoltást. Az enyhítések első köre április 6-án lépett életbe, amikor a beoltottak száma elérte 2,5 milliót. Ekkor a kijárási tilalom este tíz óra és reggel öt óra közötti időszakra módosult – a korábbi, este nyolc órától kezdődő kijárási tilalmat követően –, az addig zárva tartó üzletekben négyzetméter-alapú beengedési szabályok léptek életbe. Emellett kinyithattak a fodrászatok, kozmetikák és más szolgáltatók is.

Április 19-én újranyitottak a bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai is. Majd április 24-én az oltottak száma elérte a 3,5 milliós számot. A kijárási tilalom este tizenegy órára módosult, a boltok is hosszabb ideig tarthattak nyitva. Jó néhány hónap után végre a vendéglátó egységek teraszai is kinyithattak. Ezek igénybevételéhez védettségi igazolványra sem volt szükség.

Májusban, miután a 4 milliós határt is átlépte a beoltottak száma, az üzletek nyitvatartása este tizenegy órára, a kijárási tilalom kezdete pedig éjfélre módosult. A többi enyhítés viszont leginkább csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyeknek kedvezett. Számukra lehetővé vált például a vendéglátóhelyek belső tereinek, a szállodák, valamint a sportrendezvények látogatása is. A kulturális intézmények is megnyithatták kapuikat az oltottak előtt: el lehetett menni színházba, moziba, múzeumba, vagy állatkertbe.

Május 23-án, miután beoltottak 5 millió embert, megszűnt a közterületi maszkviselési kötelezettség és az éjszakai kijárási tilalom is. A kormány eltörölte az üzletek nyitvatartási korlátozását, szabad téren pedig (500 fős határig) gyűléseket és rendezvényeket lehetett tartani; valamint legfeljebb 200 fő részvételével lakodalmakat is lehetett már rendezni.

Korai öröm

Az enyhítések hatodik lépéseként búcsút inthetünk a maszkoknak, legalábbis addig, amíg a delta-variáns terjedése nem jelent komoly egészségügyi kockázatot. Az egészségügyi szakemberek szerint azonban korai az öröm, ugyanis ősztől kezdve minden bizonnyal újabb hullámra kell felkészülni.

Rusvai Miklós kockázatosnak, de megengedhetőnek tartja az 5,5 millió utáni maszkelhagyást, azonban hangsúlyozta, a hátralévő két-három hónapban mindenki élvezze a maszknélküliséget, ugyanis ősszel minden bizonnyal kezdhetjük elölről. A virológus szerint a többség szervezete két-három év múlva fogadja csak majd el a vírus jelenlétét, ezt követően hozzászokik, és nem lesz szükség évente oltásra.

Zacher Gábor a 168-nak nyilatkozva nem formált véleményt arról, hogy a kormány kivezetné a kötelező maszkhasználatot, azt azonban elmondta, ő továbbra is viselni fogja a maszkot. Hozzátette: nem tartja véletlennek, hogy rengeteg ember még mindig maszkban jár a köztereken. A hatvani kórház főorvosa szerint nincs összefüggés a beoltott személyek és a védett személyek között, hiszen a teljes védettség a második oltást követő 10-14 nap múlva következik be.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök leveszi a maszkját az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetőjével, Matteo Salvinivel és a lengyel miniszterelnökkel, Mateusz Morawieckivel folytatott találkozóját követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2021. április 1-jén. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.