Zacher Gábor: Én továbbra is viselem a maszkot

A főorvos felhívta a figyelmet, hogy csak nyolcmillió beoltottnál lesz nyájimmunitás. 

2021. június 24., 15:30

Szerző:

Bár nem kommentálta Zacher Gábor azt a kormánydöntést, hogy néhány nap múlva eltörlik a maszkviselést, ha megvan az 5,5 millió beoltott. Ugyanakkor nem tartja véletlennek, hogy rengeteg ember még mindig maszkban jár a köztereken, és mint mondta a 168-nak, ő továbbra is viselni fogja. „Nincs összefüggés a beoltott személyek és a védett személyek között, hiszen a teljes védettség a második oltást követő 10-14 nap múlva következik be” – emlékeztetett a hatvani kórház főorvosa. 

Zacher Gábor szerint 8 millió teljesen átoltott és védett személy lenne az igazi cél az országban, ekkor érnénk el a nyájimmunitást. A szakember azt tapasztalja, egyre hanyatlik az oltakozási kedv itthon. „A hatvani kórház sürgősségi osztályára és sok olyan beteg érkezik hozzánk, aki még nincs beoltva. Amikor rákérdezek az okára, vagy lesüti a szemét, távolba mered, fél a szúrástól vagy annyit mond, hogy csak. Sokakban él még az összeesküvés-elmélet is, vagy féltik a genetikájukat” – mesélte, hozzátéve, a személyes meggyőzéssel lehetne növelni az oltakozási hajlandóságot.

Mint mondta, nem egy pácienst győzött már meg az oltás fontosságáról. Három mondattal szokta indokolni, miért elkerülhetetlen a vakcináció, és a beteg már megy is az oltópontra felvenni a védőoltást. A szakember szerint nem kell várni a csodát: az oltatlan emberek nem fognak maguktól besétálni az oltóanyagért. Úgy véli, nem elég óriásplakátokkal kampányolni, most arra lenne szükség, hogy hiteles emberek kiálljanak, és meggyőzzék az oltatlanokat. 

„Vallom: ha az önkormányzati képviselő még jelöltként végig tudta házról-házra járni a települését azért, hogy neki adják a kopogtatócédulát, akkor most is el kéne indulnia kampányolni, csöngessen be ismét mindenhova, hogy tessék oltakozni menni”

– javasolta Zacher Gábor. A szakember kitért arra is, hogy az utóbbi időben több hír is volt arról, miszerint nem alakul ki kellő ellenanyag a szervezetben az egyik vakcinatípussal való oltakozást követően. A főorvos szerint ez elképzelhető szakmailag, mivel nem minden emberi szervezet reagál egyformán. Azt mondta, nem lenne szabad, hogy „homokba dugják a fejüket” a döntéshozók. Úgy véli, ha valakinél nem alakult ki kellő ellenanyag-termelés, azt egy harmadik, de másmilyen vakcinával oltsák be. „Olyan ez, mint a magas vérnyomásnál. Ha az egyik fajta gyógyszerre nem reagál jól a páciens, evidens, hogy gyógyszert váltok” – fogalmazott lapunknak a szakember.

(Kiemelt kép: Zacher Gábor. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.