Iszonyatosan nagy az állami intézmények tartozása

Különböző tartozása van már a rendőrségnek és a büntetés-végrehajtásnak is.

2024. július 30., 09:49

Szerző:

Nemcsak a kórházaknak van tartozása, de most már a rendőrség és a büntetés-végrehajtás is úszik az adósságban. Júniusban a kormány valamelyest rendezte a kórházat adósságát, a költségvetési intézmények lejárt és kifizetetlen adóssága összességében még mindig majdnem 80 milliárd forintra rúg, amivel jellemzően cégeknek, beszállítóknak tartoznak – írta meg a Magyar Államkincstár (MÁK) féléves adataira hivatkozva a Népszava.

Az egész pontosan 79,9 milliárd forint ugyan jelentősen elmarad a márciusban mért történelmi csúcstól – ami 134 milliárd forint volt – a mostani adat is bőven meghaladja az elmúlt évtizedek átlagát – tették hozzá. Ez az összeg év végére meghaladhatja a százmilliárd forintot.

A kórházak után más intézmények következnek

Az elmúlt években a nagy adósok listájának élén szinte kizárólag kórházak voltak, addig a mostani adósságrendezés után a dobogón csak rendőri szerveket találni. A legnagyobb adósság pedig nem is az Országos Rendőr-Főkapitányságnál, még csak nem is a legnagyobb (fővárosi) kapitányságnál van, hanem a különleges műveletekért is felelős Készenléti Rendőrségnél tartja nyilván a kincstár. A MÁK adatai szerint

a rendőrség 23,3 milliárd forintnyi kifizetetlen adósságot görgetett maga előtt, míg a börtönök 4,2 milliárdos adóssággal küzdöttek. 

Az adósságállomány kilencvenhat százaléka a Belügyminisztérium költségvetési intézményeinél keletkezett, hisz az egészségügyet is a BM felügyeli. Szabad szemmel látható a tartozás a lap szerint a kormányhivataloknál is. Államkincstár nyilvántartása szerint – június végén ez az összeg 1,5 milliárd forint volt.

Nemrég írtunk róla, hogy a rendőr-főkapitányságok akkora pénzhiánnyal küszködnek, hogy a saját maguk által kirendelt igazságügyi szakértőket sem tudják maradéktalanul kifizetni. Akad emiatt olyan szakértő is, aki beperelte a rendőrséget. Az igazságügyi szakértők úgy vélik csapdába csalják őket, ugyanis a kirendeléseket kötelező elfogadniuk. A rendőrség egyébként elismeri a fizetési nehézségeket, közölték, a költségvetési források üteméhez kénytelenek igazítani a számlák kifizetését.

A szakértők egyébként úgy vélik egyértelműen a rendőrséget sújtó pénzhiány okozza a problémákat, azonban elmondásuk szerint sokan nem mernek szólni sem, mert attól félnek, akkor kevesebb megbízást kapnak vagy egyáltalán nem is rendelik ki őket többet. 

Korábban arról írtunk, hogy 3,5 milliárd forintra nőtt a tankerületi központok lejárt tartozása, a februári 1,6 milliárd forintról márciusra több mint duplájára. Emelkedett az adósságokkal küzdő központok száma is: amíg februárban 20, márciusban már a 60-ból 32 tankerületnek voltak tartozásai, közülük 14 tankerületi központ adóssága haladta meg a 100 millió forintot.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: police.hu)