Milliókkal tartozik a rendőrség az igazságügyi szakértőknek

A rendőrségek akkora mértékű pénzhiánnyal küzdenek, hogy a kirendelt igazságügyi szakértőket sem tudják kifizetni. 

2024. július 22., 09:40

Szerző:

Az igazságügyi szakértők úgy vélik csapdába csalják őket, ugyanis a kirendeléseket kötelező elfogadniuk. A rendőrség egyébként elismeri a fizetési nehézségeket, közölték, a költségvetési források üteméhez kénytelenek igazítani a számlák kifizetését.

Perelnek

A 24. hu az ügy kapcsán azt írja, akad olyan igazságügyi szakértők, aki már pert is indított a rendőrség ellen annak érdekében, hogy megkaphassák az elvégzett munkájukért járó pénzt. A baj csak az, hogy önmagában a bírósági döntés sem feltétlenül elég a kifizetéshez, ugyanis volt olyan eset is, amikor egy szakértőnek végrehajtóhoz kellett fordulnia azért, hogy végre kifizessék. 

A tavaly decemberben benyújtott számláimat sem fizették még ki: a kiszámlázott, de a be nem folyt összeg után pedig már be kellett fizetnem 600 ezer forintnyi társasági adót is. Még jó, hogy nem áfa-körben vagyok, mert akkor már milliókat fizethettem volna az államnak, hogy ingyen dolgozhassak 

– magyarázta. lapnak egy informatikai szakértő, akinek jelenleg 4-5 millió forinttal tartozik a rendőrség. A szakértő arról is beszélt, hogy a feladatokat muszáj elvállalniuk, nem mondhatnak nemet a kirendelésekre azzal az indokkal, hogy nem fizették ki őket. 

A törvény ugyanis csak kivételes esetben, rendkívüli leterheltségre hivatkozva engedi nekünk a kirendelés visszautasítását 

– mondta a neve elhallgatását kérő szakértő. Egy másik szakértő pedig elárulta, egy 2022. decemberi számláját egy évvel később, 2023. decemberében fizették ki. 

Most már viccelődöm az engem kirendelő nyomozókkal, amikor azt kérdezik, mikor küldöm a díjjegyzéket. Ironikusan azt szoktam mondani: »Minek, úgy sem fizeti ki a gazdasági hivatal, csak adófizetési kötelezettségem keletkezik, ha kiszámlázom.« És a nyomozók is tisztában vannak azzal, hogy a rendőrségnek tetemes elmaradásai vannak

– tette hozzá. A szakértők egyébként úgy vélik egyértelműen a rendőrséget sújtó pénzhiány okozza a problémákat, azonba elmondásuk szerint sokan nem mernek szólni sem, mert attól félnek, akkor kevesebb megbízást kapnak vagy egyáltalán nem is rendelik ki őket többet.  

 

Nem ismerték el a tartozást 

A késedelmes fizetések ügyében több per is indult, azonban névvel és arccal csupán egyetlen felperes volt hajlandó nyilatkozni. Fülöp Tamás informatikai szakértő a következőkről számolt be:

Mi a hatóság által kiállított jogerős díjmegállapító határozat alapján állítjuk ki a számlákat. Az egyik ilyen számla után fizetési meghagyást bocsátottam ki, miután hónapokig hiába vártam a pénzemre. És mit csinált a rendőrség? Nem ismerte el a tartozást, vagyis a saját jogerős határozatát, és ellentmondással élt csak azért, hogy ne legyen azonnal inkasszálható a tartozása.

Mindez ráadásul azért elképesztően ellenmondásos, mert a rendőrség egy olyan ügyben nem ismerte el a tartozását, melynek feltárásáért a rendőrség a hivatalos lapjában, a Zsaru magazinban méltatta Fülöp Tamást. A bíróság aztán végül kimondta, hogy a jogerős hatósági határozatban rögzített követelés végrehajtható. A végzést a rendőrkapitányság is megkapta, Fülőp Tamást pedig két napon belül kifizették.

Jelenlegi állapotban hatósági tevékenységet finanszíroznak meg az egyébként alulfizetett igazságügyi szakértők, nyilván más tevékenységükből származó bevételeikből

– fogalmaott a lapnak Deli Kálmán, az Igazság az Igazságügyi Szakértőkért Egyesület elnöke. Mint mondja, rendkívül aggályos, hogy a szakértői díjakat ekkora késésekkel fizetik csak meg, mi több arról sem adnak semmiféle tájékoztatást, hogy mikorra várhatók a számlák rendezése. 

Nem új keletű

A rendőrség költségvetésének megkurtítása nem új keletű jelenség, ilyen előfordult már a ’90-es években is, de akkor az illetékes rendőri vezető úriember volt, és szeptemberben tájékoztatta az igazságügyi szakértőket, hogy nem tud fizetni, ne küldjenek számlát, de minden szakértői díjat kifizet a következő év február végéig. Tartotta a szavát

– tette hozzá, továbbá közölte, hogy az igazságügyi szakértői óradíjak (amiket azi gazságügyi miniszter állapít meg) alapból elég alacsonyak, ebből akkor is nehéz lenne megélni, ha rendesen, időben fizetnének a hatóságok. 

Az óradíjak

Az óradíjakat egyébként legutoljára 2023 januárjában emelték, akkor közel másfél évizeted elmaradást rendezett az állam egy kétlépcsős emelés formájában. A jelentős késések ténye a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara előtt sem ismeretlen. Borka Zoltán, a kamara főtitkára elmondta, hogy a kamara elnöke, Schváb Zoltán Gábor az Országos Rendőr-Főkapitányság vezetőinek több levelet is küldött, mert az elmúlt két évben folyamatosan fennáll ez a szomorú helyzet. A késedelmes fizetések kapcsán a rendőrség azt közölte, hogy a költségvetési források üteméhez igazítottan teljesítik fizetési kötelezettségeiket, ami nem követi az egyes ügyek miatti szakértői kirendelések kilengéseit. Az ügy kapcsán az Igazságügyi Minisztérium pedig úgy fogalmazott, a késedelmes fizetések kapcsán nincs hatáskörük. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: police.hu)