Iskolai mobilhasználat: az igazgató tényleg belenézhet a tanárok telefonjába?

Az iskolai mobilhasználatot korlátozó rendelet nem csak a diákokra, a tanárokra is vonatkozik. 

2024. szeptember 23., 16:39

Szerző:

Az iskolai mobilhasználat korlátozásáról több ízben írtunk már itt, a 168óra oldalán is, a téma kapcsán azonban még mindig sok a feszültség, hiába kezdődött el lassan egy hónapja a tanév. A jogszabály szerint ugyanis telefon a tanároknál sem lehet, tehát a korlátozás nem csak a diákokra vonatkozik. Ennek kapcsán azonban egy érdekes kérdés jutott el a PDSZ jogsegélyszolgálatához. 

A tanárok és és a mobilhasználat 

Az Eduline cikke szerint egy óvodapedagógus azzal fordult hozzájuk, az igazgató állítja, átnézheti a telefont, amennyiben munkaidőben meglátja azt az alkalmazottak kezében. Az említett pedagógus egy vidéki intézményben dolgozik, s mint írja a tagintézményi-igazgató úgy értelmezi a telefontörvényt, hogy azt munkaidőben az alkalmazottak sem használhatják, kizárólag oktatást segítő esetekben vehetik elő.

Ez érthető tiszta sor. De ami számomra felfoghatatlan, hogy szerinte ha a kezembe meglátja, átnézheti a telefont. A magántulajdonú telefonomat. Ez tényleg így lenne? Vagy csak azt a laptopot nézheti meg, amit az óvoda biztosít nekünk a csoport dokumentációjának vezetésére? 

– teszi fel a kérdést az óvodapedagógus. 

Tilos belenézni 

nedolgozzingyen.hu-n a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt írja, a válasz egyértelmű, a munkáltató semmilyen személyes adatba nem nézhet bele, csakis a munkaviszonnyal összefüggő adatokat ellenőrizetheti. Vagyis ez azt is jelenti, hogy teljesen mindegy, magántulajdonú vagy az intézmény által biztosított eszközről van-e szó, a híváslistába, sms-ekesbe, Messenger, Whatsapp vagy Viber üzenetekbe, illetve jegyzetekbe és fotókba tilos belenézni. 

Ellenőrizhet, ha...

Saját eszközt csak akkor ellenőrizhet a munkáltató, ha azon a megállapodás szerint a pedagógus jogviszonyt érintő adatokat is használ, például a Kréta alkalmazást. Ezen túlmenően kiemelik, hogy amennyiben a megállapodás szerint az intézmény által biztosított eszközt csak munkavégzésre használhatja az alkalmazott, akkor ennek betartását ellenőrizheti a munkáltató, megállapodás hiányában viszont ehhez nincs joga. Az esetleges ellenőrzést azonban írásban, előzetesen be kell jelenteni. Az nem történhet meg, hogy a munkáltató csak úgy elkéri egy alkalmazott telefonját és átnézi.  Amennyiben felmerül az intézmény által biztosított eszköz jogosulatlan használata, úgy az igazgató rákérdezhet, milyen célból telefonált például a pedagógus, valamint maximum annyit kérhet, hogy az alkalmazott mutasson be ehhez kapcsolódóan képernyőképet. Ő maga viszont nem nézhet szét az eszközön, mivel személyes adatokhoz nincs hozzáférési joga – írják. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik) 

14:50

Könnyen lehet, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben, a rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése ugyanis lejárt. S ugyan kiírtak egy félmilliárd forintos új közbeszerzést, de arra kizárólag a szoftver készítőjét hívták meg, ami az új polgármesternek viszont nem igazán tetszett.