Mobilapplikáció segítségével motiválná az államtitkár a diákokat a mozgásra, miközben a mobilhasználat tiltott az iskolákban

A Miniszterelnökség nem lát ellentmondást abban, hogy lépésszámláló mobilapplikáció segítségével venné rá az aktív Magyarországért felelős államtitkár a diákokat a mozgásra, miközben betiltották az iskolai mobilhasználatot. 

2024. szeptember 23., 12:49

Szerző:

Miközben a kormány betiltotta a mobilozást az iskolákban, az aktív Magyarországért felelős államtitkár most okostelefonokra letölthető mobilapplikáció segítségével próbálná mozgásra bírni a tanulókat és a tanárokat – számol be róla a Népszava.

A mobilt nem használhatják, de mobilapplikáció segítségével versenyeznek a diákok és a tanárok

A laphoz eljutott egy Révész Máriusz által az iskolaigazgatóknak küldött levél, melyben az államtitkár felhívja a figyelmet: az idei tanévben is folytatódik a tavaly indult Millió lépés az iskoládért program, amelyben a MillióLépés nevű mobilapplikáció letöltésével lehet részt venni. Az alkalmazás a megtett lépéseket számolja.

A program verseny is egyben, ami szeptember 23-ától indul és következő 11 héten keresztül tart. A résztvevőknek virtuálisan teljesíteniük kell az Országos Kékkört, vagyis összesen mintegy 2550 kilométert kell megtenniük ahhoz, hogy iskolájuk részt vehessen egy sorsoláson, amelyen egymillió forint értékű sporteszköz-támogatást nyerhetnek.

Mivel azonban a diákoknak a telefonokat egyből le kell adniuk az iskolában, és azokat a nap végéig elzárják, lépésszámlálásról így szükségképpen csak a tanítási nap végeztével lehet szó. Az okoseszközöket csak oktatási célokra, külön engedéllyel lehet használni a tanórákon, amikor feltehetőleg nem sokat mozognak a diákok, szünetben, amikor lehet mozogni, nem lehet náluk, tornaórákon pedig a digitális karórák sem engedélyezettek.

A diákoknak az iskolaidőn túl kell szorgalmasan könyvelniük a mozgásaikat, ha részt akarnak venni a versenyben

A Népszava megkérdezte a Miniszterelnökséget, hogy nem tarják-e ellentmondásosnak a mobilapplikáción keresztüli motivációt a mobiltelefon használatának tiltásával. Válaszuk szerint az okoseszközök használatának korlátozása szerintük nem okoz jelentős változást, a diákok azokat a tevékenységeket, amiket napközben végeznek, később is be tudják írni, az iskolaidő közbeni lépéseket külön is regisztrálni tudják. Nem fejtették ki, hogy ezt mégis hogyan képzelik el. Még hozzátették, hogy abban bíznak, ha a gyerekek kevesebbet használják mobiltelefonjaikat, több idejük lesz mozogni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

14:50

Könnyen lehet, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben, a rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése ugyanis lejárt. S ugyan kiírtak egy félmilliárd forintos új közbeszerzést, de arra kizárólag a szoftver készítőjét hívták meg, ami az új polgármesternek viszont nem igazán tetszett.