Úgy költekezünk, mintha nem lenne holnap

Nem a negyedik hullámtól, hanem az inflációtól retteg a magyar fogyasztó.

2021. augusztus 16., 13:15

Szerző:

A magyarok többsége úgy érzi, mostanra ugyanannyit, vagy akár már többet költ, mint a járványt megelőzően. Erősödnek az inflációs félelmek hazánkban. A pandémia negyedik hullámát biztosra veszi a lakosság, mégsem érződik óvatosság a viselkedésünkben – derül ki az Ipsos kutatásából.

A felnőtt lakosság harmada meg van győződve az ősszel újra élesen növekvő megbetegedési számokról, a megkérdezettek összesen háromnegyede lát esélyt az újabb Covid-19 hullámra hazánkban.

Mennyire tartja valószínűnek a negyedik megbetegedési hullám kialakulását idén ősszel Magyarországon? (a felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő)


Forrás: Ipsos

 A fiatal felnőttek és a falusi, kistelepülési lakosok bizonyulnak optimistábbnak (a 30-39 évesek 18 százaléka egyáltalán nem fél a járvány felfutásában, a községben élők esetében ugyanez 20 százalék), míg a 40 év felettiek, a fővárosiak és a diplomások az átlagosnál jelentősen magasabb arányban készülnek az újabb megbetegedésekre (79-88 százalék).

A fentiekkel éles ellentétben állnak azok az eredmények, amelyek szerint a lakosság mindössze hatoda tartaná fent továbbra is a jelenleg még érvényes korlátozásokat, míg közel kétharmaduk enyhítene azokon.

Ön szerint továbbra is szükség van a jelenleg érvényes korlátozó intézkedések fenntartására Magyarországon? (a felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő / hónap)


Forrás: Ipsos

 Ismét a 40 év alattiak emelhetők ki, mint a nyitás mellett álló társadalmi szegmens (több, mint harmaduk eltörölne minden korlátozást). Ezzel szemben a 60 évnél idősebb lakosság változatlanul óvatos (fele akkora arányban pártolják a szabályok feloldását).

A korábban tapasztalt trend ugyan megtorpanni látszik, de a magyarok napi gyakorlata összességében továbbra is azt mutatja, hogy alapvetően veszélytelennek érezzük a vírus még jelenlevő mutációit.

Az alábbi tevékenységek közül melyik igaz Önre? (felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő / hó


Forrás: Ipsos

Az Ipsos kutatása ezúttal feltérképezte a lakosság vásárlási szokásait is, amely vizsgálat szerint a magyarok többet költenek most, mint a világjárvány megjelenését megelőzően. Az azonos költési szintet becsülő 58 százalékos többség mellett 23 százalék magasabb, míg 14 százalék alacsonyabb háztartási kiadásokról számolt be. A legnagyobb növekedés egyrészt a 60 év felettiek (30 százalék többet költ), másrészt a diplomások (28 százalék) és budapestiek jeleztek (30 százalék).

Hogy érzi, mennyit költ bevásárlásra a koronavírus járvány előtti időszakhoz képest? (a felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő)


Forrás: Ipsos

Az Ipsos nemzetközi, What Worries the World kutatássorozata több, mint egy évtizede havonta méri a lakossági inflációs félelmeket, amelyben hazánk rendre a nemzetközi lista optimistább felében volt megtalálható. Az pénzromlás veszélye a magyarokat a fenti eredményekkel összhangban egyre magasabb szinten foglalkoztatja, egy jól látható trend kezd kibontakozni, amely szerint az inflációs félelmek abszolút és relatív mutatói is növekedtek az elmúlt időszakban.

Mi az, ami aggodalommal tölti el? – Infláció (a felnőtt lakosság bázisán, Mo.: N=500 fő / hónap)


Forrás: Ipsos

 Az Ipsos Omnibusz kutatásának eredményei reprezentálják a hazai 18 éven felüli magyar népességet a legfontosabb társadalmi-demográfiai mutatók (így életkor, nem, iskolai végzettség, lakóhely szerinti régió, településtípus) szerint.

(Kiemelt kép: Shutterstock)