Ipsos: lassan lejár az oltott emberek védettségi ideje

60 év felettiek 48 százaléka biztos a negyedik hullám eljövetelében.

2021. október 19., 12:30

Szerző:

Az 5,8 millió beoltott magyar állampolgár fele május óta nem kapott újabb oltást, a 6 hónapos védettségi idő így hamarosan lejár.

Az Ipsos legújabb kutatása szerint összességében erősödött a félelem az emberekben a két hónappal ezelőtti méréshez képest, a 18 felettiek 39 százaléka biztos, további 40 százalék valószínűnek tartja a negyedik hullám kialakulását, tízből pedig egy lakos nem lát erre esélyt – írja az infostart.hu

Szkeptikusabb az átlagnál a legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők közel negyede, valamint a 18-29 évesek 17 százaléka nem hinné, hogy megismétlődhetnek a korábbiak. Ezzel szemben a 60 év felettiek 48 százaléka biztos a negyedik hullám eljövetelében és csak 4 százalékuk nem hisz ebben. Az is elmondható, hogy az idősebbek fegyelmezettebbek az óvintézkedések terén, 63 százalékuk még mindig hord maszkot alkalmanként, emellett 72 százalékuk a kézmosásra ügyel, 27 százalékuk kerüli a tömegközlekedést, 32 százalékuk pedig a személyes kontaktusokat is kerüli.

A portál szerint enyhén nőtt a havi új oltások száma, az augusztusi 4,9 százalékos szinthez képest 6,8 százalékra emelkedett szeptemberben azoknak a száma, akik újabb vakcinát kértek, azonban problémát jelent, hogy az átoltottság tempója sokkal lassabb, mint a korábban felvett oltások elöregedése. Ezek szerint jelentősen eshet a felnőtt lakosság átoltottsága egy hónapon belül, ha nem lendül fel az oltási hajlandóság.

(Kiemelt képünk illusztráció: Oltáshoz készítik elő az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagját a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet oltópontján 2021. május 28-án. Fotó: MTI | Komka Péter)