Ingyenes lesz a mezőgazdasági öntözés

Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a mai kormányinfón.

2023. április 20., 10:08

Szerző:

Tegnap döntött a kormány a mezőgazdasági tevékenységek támogatásáról. Ennek értelmében – figyelembe véve a tavalyi rendkívüli aszály okozta károkat – az idei évben a kormány vállalja át a mezőgazdasági munkákhoz szükséges vízkészlet biztosítását.

Ennek költségét közel 10 milliárd forintra becsülik.

Megerősítette, hogy július 30-ig továbbra is fenntartják az Ukrajnával kapcsolatban meghozott a gabonastopot. Az ukrán termékek Magyarországon keresztül zajló tranzitját viszont engedélyezi a kormány.

Fontos bejelentés továbbá, hogy a mikrovállalkozások támogatását tovább bővíti a kormány. Ennek értelmében az eddigi 165 forint/kW energiatámogatást 70 forint/kW-ra mérséklik.  

(Kiemelt képünk: Egy Centrál Pivot öntözőberendezés Magyarország legnagyobb öntözésfejlesztési beruházásának ünnepélyes átadása napján Mezőhegyes határában 2022. október 27-én. MTI/Rosta Tibor)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.