Újra ingyenes lesz az áthajtás Budapesten

 A Kúria döntése után ismét ingyenes lesz az áthajtás a fővároson a kamionok számára. 

2024. június 21., 10:14

Szerző:

A Budapesten való áthajtás jövő évtől újra ingyenes lesz a kamionok számára, miután jogellenesnek ítélte a Kúria a főváros útdíj szedését – írta meg a hvg.hu. A Kúria Hajnal Péter vezette önkormányzati tanácsának határozata szerint az önkormányzatnak nincs törvényi felhatalmazása a behajtási hozzájárulás ellenében költségtérítés vagy regisztrációs díj megállapítására. Ezért a Kúria, amely más települések esetében már korábban kimondta ugyanezt, csütörtök este közzétett határozatával a fővárosi rendelet érintett pontjait 2024. december 31-ével megsemmisítette.

A Fővárosi Kormányhivatal már tavaly jelezte, hogy a főváros törvényellenesen szed úthasználati díjat a teherautóktól és kamionoktól, idén januárban pedig kérte a Fővárosi Önkormányzatot a díj eltörlésére. A Fővárosi Közgyűlés viszont úgy döntött, hogy nem törli el a teherforgalmi behajtási díjat. Karácsony Gergely főpolgármester levélben kérte a kormányt, hogy Budapestnek törvényi joga legyen behajtási díjat szedni. Majd a bírósághoz fordult, ott azonban a kormányhivatalnak adtak most igazat. 

Fizetős körgyűrű helyett ingyenes áthajtás

A 2009-ben bevezetett, majd 2011-ben, Tarlós István főpolgármestersége idején módosított fővárosi rendelet a főváros tehermentesítésére jött létre, 15 korlátozott forgalmú övezetet és 11 védett övezetet alakítottak ki a szakemberek. A közútkezeléssel foglalkozó szervezetek szabályozták és ellenőrizték a túlsúlyos, túlméretes járművek közlekedését. Tonnánként emelkedő díjazást alkalmaztak, valamint minden díjbefizetőnek előzetesen regisztrálnia kellett az online felületen egy egyszeri, 2000 forintos díj befizetése mellett. 

Budapesten évente mintegy negyedmillió közútkezelői hozzájárulást igényeltek a tehergépkocsik üzemeltetői. A díj eltörlése után viszont félő, hogy jelentősen megnő majd a tehergépforgalom, és vele együtt a zaj és a por is. Hiszen ahogy Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes korábban említette, a rendelet megsemmisítése azt jelenti, hogy még a fővárosi forgalom enyhítésére épített M0 körgyűrű minden szakasza fizetős, a Budapesten való áthajtás ingyenes lesz. Ráadásul a főváros jelentős, a Népszava szerint évi 1,7-1,8 milliárd forinttól eshet el évente a díj eltörlése után. 

(Kép forrása: Pixabay)

15:49

A napraforgónak és kukoricának jól jött az elmúlt egy hét csapadékos időjárása, de a még aratásra váró búzának és repcének nem - írta csütörtöki agrometeorológiai elemzésében a HungaroMet Zrt.