Csődben Budapest Varga Mihály szerint

A pénzügyminiszter szerint Budapest a beszedett 102 milliárd forint adó ellenére csődben van. 

2024. június 18., 14:54

Szerző:

Varga Mihály közösségi oldalán tett bejegyzésében osztotta meg lesújtó véleményét, miszerint Budapest csődben van. A fővárosi önkormányzat 102 milliárd forint adót szedett be az év első 4 hónapjában, ennek ellenére pénzeszközei április végére 9 milliárd forintra csökkentek, adósságállománya 30 milliárd forinttal nőtt – idézi az Index a bejegyzést. 

„A Fővárosi Ítélőtábla elutasította a főpolgármester újabb azonnali jogvédelmi kérelmét, így a kincstár 2 milliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról. Ezzel már több mint 30 milliárd forint be nem fizetett adót kellett behajtani az önkormányzattól” – írta Varga Mihály a bejegyzése alatti kommentben. A pénzügyminiszter szerint további 5 milliárd forintnyi be nem fizetett adóval még mindig tartozik a Karácsony Gergely vezette önkormányzat. 

Budapest jelenlegi állapotáért nem a kormány felel

A pénzügyminiszter közösségi oldalán a jelenlegi helyzet felelősére is kitért. “A baloldali álhírekben a kormányt okolják az üres fővárosi kasszáért, a tények azonban cáfolják ezt. Az elmúlt 5 évben összesen több mint 1200 milliárd forint adóbevételhez és állami támogatáshoz jutott a főváros, miközben 188 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást kellett (volna) fizetnie a szegényebb települések támogatására. 

Varga Mihály tavaly decemberben az Indexnek adott interjújában a következőket mondta: „Ha fizetnének, akkor ritkábban kellene inkasszózni. Elképesztőnek tartom, hogy a főváros ezt meglépte. Miközben a budapesti emberek és vállalatok fizetik az adót, a főváros vezetése kijelenti: ők nem fizetnek adót. Elfogadhatatlannak tartom a jogszabály megszegését. Másrészt milyen társadalmi együttműködés az, ahol az ország leggazdagabb városa nem hajlandó részt venni abban a közös tehermegosztásban, amely a vidéki településeket kívánja segíteni. 700 önkormányzat fizeti ezt az adót, a főváros pedig törvénysértő módon nem.” Varga azt is előrevetítette, hogy a Magyar Államkincstár addig inkasszózik, amíg a jogosan járó összegeket be nem szedik a fővárostól.

 (Képünk illusztráció: Varga Mihály Fotó: Valeria Mongelli / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)