Folytatja a kormány Budapest kivéreztetését a főpolgármester-helyettes szerint

Kiss Ambrus azt azonban elismerte, hogy Budapest jelenleg is hitelből működik. 

2024. június 19., 10:12

Szerző:

Ahogy tegnap mi is beszámoltunk róla, a Fővárosi Ítélőtábla tegnap elutasította Budapest kérését, amiben jogvédelmet és a szolidaritási adó levonásának felfüggesztését kérték. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának nyilatkozva értetlenül fogadta a döntést és a pénzügyminiszter posztját kritizálta. 

„Csődről az beszél, aki maga akarja előidézni azt. Meglepő módon az ország pénzügyminisztere drukkol, hogy a nemzet fővárosa fizetésképtelenné váljon, miközben az ország gazdasági fellendülése erősen függ Budapesttől”. Azt azonban Kiss is elismerte, hogy a város jelenleg folyószámlahitelből működik, a pénzügyi számláló mínusz 4,5 milliárd forinton áll. Szerinte azonban a város fizetőképessége nincs veszélyben, mivel tavaly is hónapokig működött hitelből a város, az év végére viszont sikerült nullszaldósra kihozni az egyenleget.

Budapest az Alkotmánybíróság ítéletére vár

A fővárosi önkormányzatnak az idén 75,5 milliárdot kellene fizetnie szolidaritási hozzájárulás címén, miközben a kötelező feladatok ellátására csak 35,9 milliárd forint állami támogatást kap. A főváros tavaly pert indított a mértéktelen adóztatás miatt, amely több jogi kanyar után márciusban az Alkotmánybírósághoz ért. Az azonban még nem döntött. Ugyanakkor korábban a Fővárosi Törvényszék annak megállapítását indítványozta, hogy a fővárost terhelő szolidaritási hozzájárulás „konfiskáló és elkobzó jellegű, aránytalan, és így nemzetközi szerződésbe ütközik, azt meg kell semmisíteni.” 

„A főváros perben és haragban áll a kormánnyal, így a Varga Mihály által emlegetett tartozás addig igaz, amíg a bíróság ítéletet nem hoz, amelynek eredményeként az államnak a tavaly elvett milliárdokat is vissza kell fizetnie” – fogalmazott Kiss Ambrus. Az ítéletet illetően bizakodását fejezte ki annak ellenére, hogy az Alkotmánybíróság erősen a kormány befolyása alatt áll. „A Fővárosi Törvényszék valójában már megalapozta a döntést, amikor az Alkotmánybírósághoz fordult. A bíróságnak most már csak bátornak kellene lenni és kimondani, hogy a kormány módszeresen kivérezteti az önkormányzatokat”.

Szerződés volt Vitézy és a kormány között?

A főpolgármester-helyettes arra a kérdésre, miszerint lát-e valamiféle összefüggést a Fidesz által támogatott jelölt választási veresége és pénzbehajtás azonnali újraindítása között a következőket válaszolta: „nehéz lenne nem látni, hiszen Vitézy Dávid azt ígérte az utolsó hetekben, hogy neki nem csak programja van, de pénzt is tud hozzá szerezni. Így valószínűleg lehetett valamiféle zsebszerződése a kormánnyal arról, hogy milyen támogatásokra számíthat győzelme esetén”.

(Képünk illusztráció: Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes háttérbeszélgetést tart a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésének előterjesztéseiről, aktuális kérdésekről 2021. augusztus 27-én. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)