Ha visszaélnek az adataival, csak a járványhelyzet után fogják kivizsgálni az ügyet, a hivatalok még tovább ülhetnek a közérdekű adatigényléseken - ez az új kormányrendelet

2020. május 5., 17:31

Szerző:

Egy sor olyan joggal nem élhetnek mától az állampolgárok, amelyek az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete, illetve az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló magyar törvény alapján megilletik őket. És ez már a folyamatban lévő ügyekre is vonatkozik. Az erről hozott kormányrendelet szerint az e „jogok gyakorlása érdekében benyújtott kérelmek alapján teendő minden intézkedést

a veszélyhelyzet megszűnéséig fel kell függeszteni,

ezen intézkedésekre irányadó határidők kezdő napja a veszélyhelyzet megszűnésének napját követő nap”. Ez a már folyamatban lévő ügyekre is vonatkozik.

Koronavírus - Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: Kovács Tamás

Az uniós szabályból

nem lesz érvényes az érintett hozzáférési joga, vagyis, hogy megtudja, személyes adatainak kezelése folyamatban van-e, és miért,

továbbá, hogy az ilyen adatokat töröltethesse, helyesbíttethesse, tiltakozhasson az adatkezelés ellen. Lényegében ugyanerről szól a magyar törvény 14.§-a is, amelynek érvényét a kormány a rendkívüli felhatalmazás alapján most felfüggesztette. Az előzetes tájékoztatást „az adatkezelés céljait, jogalapját és terjedelmét közérthető formában rögzítő” általános elektronikus információval teljesítettnek kell tekinteni, tehát nem kell az egyéni kérelmekre válaszolni. Hatósághoz vagy bírósághoz is csak a járvány után fordulhat, akinek panasza van adatai kezelésével kapcsolatban. Minden további eljárást úgy kell lefolytatni, hogy személyes találkozásra ne legyen szükség, és meghosszabbodnak az ügyintézési határidők.

A kormányrendelet szerint a közérdekű adatkérelem válaszadásának határideje is megváltozik,

az eddigi 15 napról 45 napra és szóban nem lehet előterjeszteni a kérelmet.

Ez a sajtó számára különösen fájdalmas lehet, mert az újságírók így tudnak hozzájutni az állami feladatot ellátó szervezetek tevékenységére vonatkozó információkhoz.

Szél Bernadett szerint alkotmányellenes a kedden elfogadott rendelet.

 
 
 

Lenullázza a személyes adatok védelmét és a közérdekű adatok nyilvánosságához való jogot a ma hatályba lépett, információs jogokat korlátozó rendelet, írta közleményében Szél Bernadett. A független képviselő szerint a jogkorlátozás alaptörvény-ellenes, ezért az Alkotmánybírósághoz fordul.

„A rendelet értelmében a járványhelyzet ürügyén bármilyen személyes adatainkhoz hozzáférhetnek, és az ezek kezelésével kapcsolatos tájékoztatást is felfüggesztik.

Az Alaptörvény alapján azonban ez nem lehetséges: a kormány veszélyhelyzeti rendeletével ugyanis csak törvényeket írhat felül, a GDPR viszont az Unió rendelete – nem törvény.

A közérdekű adatok megismeréséhez való jog is gyakorlatilag megszűnik a veszélyhelyzet alatt: a közfeladat-ellátás veszélyeztetésére hivatkozva akár 3 hónapig is húzódhat egy válasz” – írta Szél Bernadett.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.