Íme a rezsikalkulátor - számolja ki, mennyit fog fizetni

Az MVM áramár- és gázár-kalkulátora segítségével megtudhatjuk, mennyi lesz áram-, illetve gázfogyasztásunk becsült éves költsége az augusztus 1-jétől érvényes árak alapján.

2022. július 22., 10:12

Szerző:

Miután csütörtökön bejelentette a kormány az új rezsiszabályokat, sokan számolásba kezdtek, hogy kiderüljön, mennyivel kell többet fizetniük az áramért és a gázért augusztustól, amennyiben túllépik a fogyasztási limitet. Az MVM Next oldalán megjelent egy tájékoztató oldal, amely a változásokat foglalja össze a fogyasztók számára – írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

Egy másik oldalon kalkulátorok segítségével számolhatjuk ki, hogy mennyi lesz áram-, illetve gázfogyasztásunk becsült éves költsége az augusztus 1-jétől érvényes árak alapján. 

Az áramár-kalkulátor a 2022. augusztus 1-től 2022. december 31-ig tartó időszakra érvényes árakkal számol, a gázár-kalkulátor pedig 2022. augusztus 1-től szeptember 30-ig tartó időszakra érvényes árakkal. Mindkettő tájékoztató jellegű adatot ad meg, és csak lakossági fogyasztásra működnek.

Az MVM Next oldalán is feltüntetik, hogy a vonatkozó rendelet nem érinti a nagycsaládosok részére már eddig is biztosított kedvezményt földgáz vonatkozásában, és a B GEO tarifán vételezők által elfogyasztott és a H tarifán fűtési idényben elfogyasztott energiamennyiséget.

Az áramár-kalkulátor oldala: https://www.mvmnext.hu/aram/pages/online/arkalkulator.jsf

A gázár-kalkulátor oldala: https://www.mvmnext.hu/foldgaz/Egyetemes-Szolgaltatas/Ugyintezes/Arak-dijszabasok/Eves-dijkalkulator/dijkalkulator

(Kiemelt képünk: Lakossági földgázfogyasztást mérő óra egy családi házban. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

18:05

Felkaptuk a fejünket: az év lakóháza közönségszavazásán egy kisújszállási „mediterrán” családi ház lett az első, a magyar települések látványvilágának tipikus képviselője a kádári kockaházakat követő rendszerváltás utáni korban. Hogyan terjedt el, kik alakítják az építészeti közízlést, miért esik nagyon messze a tervezők stílusa a közönség igényeitől, miért fontos a telekméret, a kert, s miféle térkövezett zsákutcába vezet az utunk – ezekről beszélgettünk Tamáska Máté egyetemi tanárral, szociológus-műemlékvédővel, a város- és falukutatás, az építészetszociológia művelőjével.