Videón: a Magyar Légierő számára gyártott KC-390

A KC–390 Millenium a brazil Embraer repülőgépgyár kéthajtóműves, hátsó rámpás kialakítású katonai szállító repülőgépe.

2023. szeptember 19., 13:56

Szerző:

KC-390 repülőgép  a legnagyobb felszálló tömegű típus, amelyet a gyártó ez idáig tervezett. Hasznos terhelése 23 tonna, amellyel a C–130J Super Hercules piaci konkurensévé válik, sőt számos paramétere még jobb is annál.  A Magyar Honvédség a típus harmadik megrendelőjeként két KC–390-es repülőgépet rendszeresít 2024-ben. Most először indították be a Magyar Légierőnek gyártott KC-390-es repülőgépet – írja 24.hu, a brazil Embraer repülőgépgyártó vállalat videós bejegyzésére hivatkozva. A teszt a bejegyzés szövege szerint azt igazolja, hogy a szállításra optimalizált katonai repülőgép elektromos rendszere elkészült és működőképes.

A repülőgépekkel légi utántöltés és egészségügyi mentőakciók mellett humanitárius, kereső-kutató feladatokat, teher- és csapatszállító missziókat is végre lehet hajtani. Ezek lesznek azonban a világon a KC-390 első olyan példányai, amelyek fedélzetén intenzív egészségügyi ellátásra is lesz lehetőség – írja a portál. 

A magyar kormány még 2020-ban írt alá megállapodást a brazil gyártóval a két közepes méretű KC-390-es többcélú repülőgép megvásárlásáról. A pilóták képzése, a repülőgépek karbantartása szintén a megállapodás részét képezi. Azt azonban a kormány a megrendeléskor nem közölte, hogy mennyit fizet a két repülőgépért. A két gép a megállapodás szerint az idén és 2024-ben érkezik meg a brazil gyártótól. A KC-390-et szállító Embraer a foglalkoztatottak száma alapján az iparágban a negyedik legnagyobb, az egy év alatt gyártott repülőgépek száma alapján pedig a harmadik legnagyobb lepülőgépgyártó a Boeing és az Airbus után. A cég civil, katonai és vállalati repülőgépeket egyaránt gyárt.

(Kiemelt képünkön: Egy Embraer KC-390-es teherszállító repülőgép általános képe. Fotó: MICHAEL DANTAS / AFP)