Fodrozódó felhőkkel vonult be a zivatarlánc az országba

Keleten pusztító erővel törhet be a vihar.

2021. augusztus 5., 11:38

Szerző:

Lassú léptekkel, de biztosan megérkezett a zivatarlánc az országba. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadta a sárgariasztást felhőszakadás, viharos széllökés és jégeső miatt. A zivatarok heves, a legrosszabb forgatókönyv szerint helyenként 100 km/órás szélrohammal hatalmas pusztítást végezhetnek a délkeleti megyékben és az Alföld északi részein, ezért ezekre a területekre kiadták a piros riasztást. Öt településen elsötétült az égbolt, hatalmas viharra lehet számítani Komlón, Nagykőrösön, Pécsen, Keszün, Ramonyán – írta az Időkép.

A lánc mentén peremfelhős zivatarok alakultak ki, Nagykőrösön fodrozódó felhőkkel, azaz kevert hullámokkal felvértezve érkezett meg a vihar. Ezek a felhők  felhőszakadást és heves villámlást hoznak magukkal. Az Országos Meteorológiai Szolgálat több járásra is narancssárga riasztást adott ki. Peremfelhős zivatarok alakultak ki a front mentén, kelet, északkelet felé vonulnak. Zivatarlánccal érkezett meg a hidegfront, már a Duna-Tisza közét is elérték a zivatarok, melyek kelet, északkelet felé haladnak tovább. A keleti határ széles sávjában érkezhetnek a nap leghevesebb zivatarjai a délután folyamán.

Újabb károkozó viharok alakulhatnak ki az országban. Ezúttal a csütörtökön átvonuló hullámzó hidegfront biztosítja a csapadékot és a zivatarokat. Az erősebb zivatarok környezetében közel 100 km/órás viharos széllökésekre és 1-2 cm átmérőjű jégesőre is készülni kell. Felhőszakadás esetén nagy mennyiségű csapadék (30-60 mm) okozhat villámárvizet, vízátfolyásokat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos veszélyjelző rendszere alapján a legnagyobb pusztításra keleten van esély, ezért ott piros figyelmeztetés érvényes.

(Kiemelt kép: Időkép. Fotó: Gábor Bettina)

A sorkatonaság visszavezetése minden nemzet saját ügye, ezt nem egy egységes, "birodalmi, brüsszeli, európai uniós hadseregben" kellene megtenni, mert akkor "más döntene a magyarok véréről" és ez elfogadhatatlan – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

A Medián friss, még a köztévés vita előtt készített mérése szerint a Fidesz és a Tisza Párt is erősödött, míg a DK–MSZP–Párbeszéd-lista támogatottsága csökkent, bár még így is biztos helye van az Európai Parlamentben. A Momentum és a Mi Hazánk határeset, a Kutyapárt viszont bezuhant.