Állítólag ez már tavasz

A Kárpát-medence időjárását az anticiklon alakítja, melynek déli, délkeleti peremén északias áramlással nedvesebb léghullámok érkeznek, de csak helyenként alakulhat ki a térségben zápor, zivatar.

2023. április 19., 18:32

Szerző:

Várható időjárás az ország területén csütörtök éjfélig

Szerda estétől a gomolyfelhők fokozatosan leépülnek és éjszakára átmenetileg csökken a felhőzet, sokfelé kiderül az ég. Az ország északnyugati tájain ugyanakkor felhősebb marad az időjárás.

Csütörtökön is gomolyfelhős idő várható általában többórás napsütéssel. Szerdán elszórtan, csütörtökön pedig helyenként – legnagyobb eséllyel az északkeleti részeken – zápor, néhol zivatar alakulhat ki. Az északias szél szerdán több helyen, csütörtökön pedig a Dunától keletre élénkülhet meg.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 8 fok között alakul, de az északi völgyekben ennél pár fokkal hidegebb is lehet, illetve elsősorban az utóbbi tájakon talajmenti fagy sem kizárt. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 16 és 20 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában:

Kontinensünk időjárása viszonylag nyugodtan alakul, ugyanakkor a középső és délkeleti részeken gyenge ciklonális mező helyezkedik el, ennek következményeként e területekről záporokat, zivatarokat is jelentenek. Az Ibériai-félszigeten továbbra is meleg, nyárias az idő, sokfelé 25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Eközben Észak-Európa felett anticiklon terül el, amely a földrész nagy részének időjárását alakítja, ezért a Skandináv-félsziget déli felén és Nyugat-Európa döntő részén szinte felhő sincs az égen.

A Kárpát-medence időjárását az anticiklon alakítja, melynek déli, délkeleti peremén északias áramlással nedvesebb léghullámok érkeznek, de csak helyenként alakulhat ki a térségben zápor, zivatar.

(Kiemelt képünk: Virágzó mandulafa Pécsett, a Havihegyi kápolna előtt. Fotó: MTI/Varga György))

16:38

Miután  a 21 Kutatóközpont és a Publicus is enyhe Tisza előnyt mért a legfrissebb kutatásában, várható volt, hogy a kormányzati oldal közvélemény-kutatói is megszólalnak. Az eredmény borítékolható: Nézőpont Intézet szerint a Fidesz vezet, nem is kicsit.