Időjárás – Hűvös, kissé szeles idő elszórt záporokkal

Szerdán a déli óráktól a nyugati határszélen, illetve késő délután főként a Duna vonalától keletre egy-egy intenzívebb záporban akár az ég is megdörrenhet. A kialakuló záporokat, zivatarokat többfelé jégdara, intenzív csapadék és szélerősödés kísérheti.

2024. április 17., 07:45

Szerző:

A hűvös és fordulatos időjárás miatt szerdán is öltözzünk fel rendesen. Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint hazánk fölött hidegfront haladt át, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le.

Ma hazánk nagyobb részén hosszabb, a délkeleti, keleti tájakon inkább rövidebb időre süthet ki a nap. A déli óráktól elsősorban a Dunántúl nyugati és északi részein, valamint a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában alakulhatnak ki záporok, jégdara záporok, amelyeket villámlás, dörgés is kísérhet. A hegyekben hózápor is lehet. Előbb az északnyugati tájakon, napközben már az ország nyugati felén élénk, helyenként erős széllökések kísérik az északnyugati szelet. Emellett záporok, zivatarok környezetében is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. Késő estére 6 és 11 fok közé hűl le a levegő – írja a met.hu. 

Csütörtökön a napos-gomolyfelhős időben több tájegységünkön kell számítani záporokra, néhol az ég is megdörrenhet, valamint apró szemű jég is kísérheti a záporokat, viszont kezdetben a Tiszántúlon tartósabb eső is kialakulhat. Sokfelé élénk, erős lesz az északias szél. A minimumok 1 és 7, a maximumok 12 és 16 fok között alakulnak – írja az Időkép

Pénteken az ország nagy részén sok napsütésre van kilátás időnkénti gomolyfelhősödéssel, de a délután második felében északnyugaton és nyugaton több felhő lehet az égen. Egy-egy futó zápor helyenként kialakulhat. Többfelé élénk, néhol erős lesz az északias szél. Hajnalban a hidegre érzékeny helyeken gyengén fagyhat, majd napközben 12 és 17 fok közé melegszik a levegő.

A hétvégén naposabb és felhősebb tájakkal és időszakokkal is találkozhatunk, helyenként átmenetileg kisebb eső, futó zápor is kialakulhat, egy-egy helyen zivatar sem kizárt. Szombaton az ország nagy részén élénk, vasárnap viszont már erős, helyenként viharos lesz az északias szél. Szombaton 13 és 19, vasárnap 10 és 18 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

 

Tegnap 21:17

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

Tegnap 18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Tegnap 16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.